Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy: összehangolt attrakciófejlesztés

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2020. január 14. 14:35

Impozáns beruházások veszik kezdetüket a közeljövőben a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térségben. Összeállításunkban csokorba fűztük a turizmust érintő beruházásokat.

A térség minden helyszíne attraktív projektek kivitelezésére készül.

Debrecenben a beruházások nagy része a számos turisztikai attrakciónak helyet adó nagyerdei parkerdőben összpontosul. Bővítik a vizes élmények körét: az infrastruktúra korszerűsítése mellett új tematikus elemekkel, csúszdákkal, kültéri medencével egészül ki az élményfürdő, a nagyerdei uszoda rehabilitálásával és az új szolgáltatásokkal komplex kínálatot nyújtanak majd minden generációnak.

A nagyerdei strand látványterve

Fotó: Debreceni Önkormányzat

A főként fiataloknak szóló adrenalin-kötélpálya építésével a Nagyerdei Víztorony kínálatát szélesítik. Az Ötholdas pagony játszóteret is átalakítják, a fák lombjai között négy évszakos központ és miniváros készül. A szabadtéri strand a Varázserdő projekt keretében hangulatos, vendéglátóhelyekkel ellátott sétányt kap, a tervek szerint 2020-ban.

„A 1522/2017. (VIII.14.) kormányhatározatban szereplő nagyerdei projektek – a tréningpálya-rendszer kivételével – tehát mind megvalósulnak, összesen 14,710 milliárd forint támogatási összeggel. A többlépcsős pályázati eljárásnak és a fejlesztési időszaknak megfelelően, jelenleg a projektek szakmai tervezése, előkészítése zajlik” – tájékoztatta szerkesztőségünket a Visitdebrecen Turisztikai Nonprofit Kft. (A tréningpályarendszer 300 millió forintos összegének más turisztikai projektekre történő átcsoportosítását kezdeményezte a város.)

A Modern Városok Program részeként készül el a szabadtéri strand fejlesztése 2020 tavaszára. A látványában is egyedi létesítmény tizenöt medencével, nyolc csúszdával, gyógymedencével, a gyermekeknek pancsolóval, sprayparkkal, kalandmedencével, családi csúszdákkal és hullámmedencével várja majd a vendégeket szintén a Nagyerdőn.

 

Kerékpáros körpálya és görög-katolikus látogatóközpont

A városba áramló működő tőke és a munkahelyteremtő beruházások révén az üzleti turizmus erősödésére, jelentős szállodai beruházásokra és nemzetközi szállodaláncok megjelenésére számítanak Debrecenben a turisztikai szakemberek.

A debreceni reptér fejlesztése stratégiai fontosságú: a folyamatosan növekvő utasszám kiszolgálására a terminálépületben nagyobb várótermet hoztak létre, több mint 100 hellyel bővítették az utasparkolót. További járatfejlesztési törekvéseik vannak, újabb célállomások bevonásával. A légi bázis az elmúlt években a régió legnagyobb forgalmú regionális légiforgalmi kikötőjévé vált, jelenleg 14 várossal teremt közvetlen kapcsolatot.Debrecenben a vallási turizmushoz kapcsolódó fejlesztések szintén jelentősek. 2020 tavaszán adják át a 200 milliós forrásból megvalósuló görög-katolikus turisztikai látogatóközpontot, valamint több fejlesztés történik a zsidónegyedben. A sportturisztikai élet is aktív: a fedett kerékpáros körpálya elkészülte után Debrecen a kerékpársport kelet-magyarországi központjává válhat.

 

Még vonzóbb lesz Hajdúszoboszló

A legkedveltebb fürdővárosunkba érkező turistákat a jövőben több újdonság várja. A strandfürdő minőségi kínálatát bővítő projekt kivitelezése július elsején megkezdődött: a beruházás keretében a strandfürdőn belül magas igényeket kielégítő, szabadtéri wellness fürdőrész épül.

A 4 új medence összes vízfelülete 2564 négyzetméter, a létesítmény befogadóképessége 1000 fő lesz. A magasabb fizetőképességű vendégeket megcélzó Prémium Zóna várhatóan 2020. július 1-jétől, külön térítési díj ellenében fogadja a látogatókat.

A másik, „Négy évszakos aktív élményközpontú attrakció fejlesztése” elnevezésű fürdős projektnek jelenleg a feltételes közbeszerzése zajlik.

A gyógyhelyi fejlesztés a gyógyparkban és a szállodasoron teremt vonzóbb környezetet, mely szintén az igényesebb vendégkör elégedettségét növelheti.

A Mátyás király sétány felújításának kiviteli tervei elkészültek, a munka egy része tavasszal, a továbbiak pedig 2020 őszén kezdődhetnek el. A sétányon megvalósítandó élménypontok a térségi kínálatot fogják megjeleníteni, ezzel is erősítve az együttműködést a helyszínek között.

 

Megújuló világörökségi központ a Hortobágyon

A XXI. század igényei szerint, összetett fejlesztési program keretében újul meg a Hortobágyi Nemzeti Park. A világörökségi terület központi fogadó tere és több kiállítóhelye, attrakcióinak helyszíne 2020 őszére szépülhet meg Hortobágy Község Önkormányzata, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumi partnerségében.

A magas színvonalú szolgáltatások a kiemelt turisztikai fejlesztési térség egyik nemzetközileg is versenyképes gyöngyszemévé emelhetik e különleges adottságú területet.

A település életében jelentős változásokat hozó, 3 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló projektnek köszönhetően újjászületik a település nagyrendezvényeinek – többek között a hídi vásárnak is – helyet adó Vásártér.

A vásári árusok elhelyezésére alkalmas új, tájba illő építménnyel, nagy kapacitású parkolóval gazdagodik a település, ahol közműfejlesztéseket is végrehajtanak. A régi Körszín épületében információs pontot hoznak létre, benne az időszaki kiállításoknak helyet adó galériával, ajándékbolttal és jegypénztárral.

Megújulnak a Pásztormúzeum kiállításai is

Fotó: HNPI

A Pásztormúzeum – az egykori szekérállás – épületének nemcsak műemléki helyreállítására kerül sor, teljesen megújulnak a múzeum, illetve a látogatóközpont kiállításai is. A nemzeti parki bázisépületben létrehozzák a világörökségi értékek bemutatását segítő „tartalomjegyzéket”, új kávézót alakítanak ki.

Fontos eleme a fejlesztéseknek a Hortobágy folyó látványképének javítása, a folyópart kitisztítása, folyóparti sétány létrehozása, a Kilenclyukú híd külső renoválása és a Víziszínpad felújítása.

A megújuló környezetben az élő állatok bemutatásának feltételei is javulnak. A Mátai Méneshez kapcsolódó helyszínek megújulnak, kiszolgálva a megnövekedett látogatóforgalmat és biztosítva a négy évszakos programlehetőségeket.

Kicserélik a pusztai programok szekereit, akadálymentesítésre is sor kerül, bővül a Pusztai Állatpark kínálata: egy új bivalyos bemutató tó és egy interaktív tanösvény megvalósítása mellett megújulnak a meglévő állatbemutató építmények.

A Bivalyfürösztő látványterve

Fotó: HNPI

A fejlesztések további fontos eleme a márkázás, a közös arculat kialakítása, az egyes helyszínek közötti közlekedést is segítő környezetbarát szállítóeszközök beszerzése, éppen úgy, mint az egységes információs és tájékoztató rendszer kialakítása, a hely szelleméhez igazodó térbútorok beszerzése, az egyedi élmények biztosítása.

A tervek között szerepel az egységes jegyértékesítő rendszer kialakítása és a programcsomagok révén a térség és más desztinációk kapcsolatának elmélyítése is.

A beruházások kivitelezése miatt a 2020-as és 2021-es turisztika szezonban a látogatói forgalom korlátozásával kell számolni, látogatás előtt célszerű tájékozódni weboldalaikon.

A kiemelt turisztikai fejlesztési térség negyedik területéről, a Tisza-tónál tervezett fejlesztésekről korábban itt írtunk.

*

A cikk a Turizmus.com magazin 2019. decemberi számában jelent meg. Még nem előfizetőnk? Kattintson ide!