Cher meztelen ruhájától Billie Eilish pólójáig – Londonból érkezett sikerkiállítás Budapestre

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. május 22. 13:09

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza hazai művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki.

A Magyar Zene Házában szombaton megnyílt és szeptember 15-ig látható időszaki kiállítás csaknem ezer négyzetméteren mutatja be a dívák történetét, társadalmi szerepét, ikonikus tárgyait az elmúlt kétszáz évből.

Megnyílt a Dívák és Ikonok című kiállítás

Fotó: Magyar Zene Háza / Palkó György

 

 

"Milliárdok rajongása találkozik a dívák történetében. A kiállításon nemcsak a backstage-be pillanthatunk be, hanem a dívák lelkébe is. A kiválasztás egyik fő szempontja az volt, hogy olyan nagy hatású személyiségek jelenjenek meg, akik megváltoztatták a művészet történetét, egyben a nők sorsának, társadalmi szerepének mozgatói, irányítói" – mondta Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója, a kiállítás társkurátora a megnyitón.

Eredeti fellépőruhákon, jelmezeken, kellékeken, plakátokon, kép- és hangfelvételeken keresztül elevenedik fel a dívák története, valamint néhány olyan férfi előadóé is, akikre komolyan hatott a dívák világa.

Rihanna fellépőruhái a Magyar Zene Házában

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

 

Kate Bailey, a londoni kiállítás kurátora szólt arról, hogy az utazótárlat két részben, 12 jeleneten keresztül hetven híres dívát sorakoztat fel a 19. századi kezdetektől egészen napjainkig. A kiállítás első része a 19. századtól történelmi kontextusba helyezi a díva megteremtését, feltárja a színpad és a képernyő istennőit: megismerhetjük az első operadívákat, a korai primadonnákat, az emberi testet felszabadító táncosokat – Josephine Baker, Lakatos Gabriella –, vagy a hollywoodi dívák – Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe, Gábor Zsazsa – személyes történetét, rajtuk keresztül pedig elmélyülhetünk a nőiséghez kapcsolódó változásokban, a nők jogaiért folytatott küzdelmekben.

A második felvonás hat különböző perspektívára építve a modern dívát, a díva-galaxis válogatott sztárjait ünnepli. Azokat a forradalmi előadókat, akik művészetükkel, hangjukkal és önazonosságukkal a társadalom változását, fejlődését szolgálják. Láthatóak Tina Turner, P!nk és Cher, a sztár-dizájner Bob Mackie által tervezett ikonikus szettjei, de Billie Eilish, Rihanna, Adele, Björk, Whitney Houston és sokak koncertekről, díjátadókról, klipekből, lemezborítókról, híres fotókról ismerős fellépőruhái is megtekinthetők a kiállításon.

A kiállításon Cher egyedi fellépőruhái is megnézhetők

Fotó: Magyar Zene Háza / Palkó György

 

A tárlat a felvonultatott világsztárok életében mélyül el, de rajtuk keresztül megismerteti a dívajelenséget is: megérthetjük, hogyan változott a női előadók társadalmi megítélése az elmúlt 150 évben, hogyan indultak el az egyenjogúsági mozgalmak, és mindeközben hogyan formálódott a nők előadóművészetben betöltött szerepe.

Péterfy Bori, háttérben a programozható LED csíkos fellépőruhájával

Fotó: Magyar Zene Háza / Facebook

 

A Dívák & Ikonok kiállításon szerepel például Edith Piaf egy 1980-as fellépőruhája cipőjével és táskájával együtt, Tina Turner híres "lángruhája", Cher csillogó "meztelen ruhája" 1974-ből, Prince megerősített sarkú fellépőcipője, Whitney Houston Grammy-gálán viselt Marc Bouwer-ruhája, P!nk színpadi jelmeze, Rihanna több mint 200 ezer Swarovski-kristállyal díszített ruhája, Billie Eilish színes pólója és rövidnadrágja, Marton Évának Verdi Don Carlos című operájában viselt Valois Erzsébet-jelmeze, Demjén Ferenc egyik szegecses fellépő ruhája, Péterfy Bori programozható LED csíkos fellépőruhája és Zséda piros cipője, amelyet Aréna-koncertjén viselt.

 

Kapcsolódó programok

A szeptember közepéig látogatható Dívák & Ikonok kiállításon számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódunk a dívákra. A Kiállítás Exkluzív című sorozatban a tárlatban megjelenő magyar dívákkal lesznek beszélgetések Medveczky Ilonától Senán és Péterfy Borin keresztül Zsédáig. A kiállítás teljes négy hónapja alatt tematikus tárlatvezetéseink keretében mélyebb betekintést kaphatnak a látogatók az egyes témakörökbe egy-egy divattörténész, színháztörténész vagy éppen kulturális újságíró segítségével.

Ingyenes szabadtéri filmvetítéseken is indul dívás különkiadás, sőt a Hangdómban megtekinthető a nemzetközi hírű fotóművész, Bozi Tibor dómra szabott fotóválogatása is.