Síversenyen szurkoltunk és kulináris élvezeteknek hódoltunk Donovalyban

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2024. február 12. 15:07

A Szlovák Turisztikai Képviselet jóvoltából mi is részt vehettünk a hétvégén megrendezett országos amatőr gyermek síbajnokságon Donovalyban. Amikor csak lehetett, sílécet csatoltunk, a mozgás után pedig farkaséhesen vetettük bele magunkat a síterep által kínált gasztronómiai örömökbe.

Amint azt korábban mi is beharangoztuk, február 10-én rendezték meg a 32. Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságot Donovalyban. A jó hangulatú, családias verseny elsődleges célja a sportág népszerűsítése, indulói pedig ezúttal is azok a 2007-2019. között született gyerekek voltak, akik családjukkal vagy síiskolában síelnek.

„Nem volt egyszerű az idei verseny, hiszen az időjárás-előrejelzés esőt ígért, féltünk, hogy kevesen fognak eljönni. Végül 105 rajtszámot osztottunk és az időjárás is kegyes volt hozzánk, így a korábbi évekhez hasonlóan jó hangulatú, eredményes versenyt zártunk" – emelte ki az eseményt követő vacsorán Fehér Gyula versenyigazgató.

Legfiatalabb versenyzőjük 5 éves volt, minden résztvevő névre szóló oklevelet és ajándékot kapott, a korosztályos győzteseknek összesen 26 kupát, a dobogósoknak 78 érmet osztottak ki.

Megtudtuk: a versenyt 1993 óta minden évben megrendezték, a futamokon 32 év alatt közel 10 ezer, 4-16 éves gyermek állt rajthoz, közülük több, ma már nemzetközileg is elismert sportoló.

A korosztályos győzteseknek összesen 26 kupát, a dobogósoknak 78 érmet osztottak ki az idei Head Kupán

Fotó: Grabler Zsuzsa

Az egynapos megmérettetés jelentősége turisztikai szempontból sem elhanyagolható, hiszen a kupára érkező családok általában 3 napra bővítik ki tartózkodásukat.

„Már biztos, hogy 2025-ben újra visszatérünk és a 33. Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságot február elején újra Donovalyban fogjuk megrendezni" – jelentette be a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnökeként is tevékenykedő szakember.

 

A magyar családok egyik kedvenc síterepe

„Nagyon örülünk, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is vendégül láthattuk a versenyt és az jövőre is visszatér hozzánk, hiszen a magyar gyerekek Donovalyban tanulnak meg síelni" – emelte ki az ünnepélyes díjátadó előtt Sona Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője.

Miután a versenyt sílécen, a pályán szlalomozva szurkoltuk végig, mi magunk is meggyőződhettünk róla, hogy a Budapesttől alig több mint 200 kilométerre található, családias síterepen többféle formában hódolhatunk a tél örömeinek.

Nem véletlenül sok a fiatal és a gyerek: a két, egymással szemközti hegyoldalon (Nová Hoľa, Záhradište) kanyargó, összesen 11 kilométernyi sípálya fele könnyű, fele közepes nehézségű, az adottságok a sportággal most ismerkedők és a kisgyerekes családok számára kifejezetten ideális. Nagy előny, hogy a liftek Záhradište oldalon 8.30-20 óráig működnek, 16 óra után összességében több mint 2 kilométernyi lejtőt világítanak meg modern, energiatakarékos LED-lámpákkal. Az esti síelésre az esti, a 4 és 8 órás, a 3-6 napos és a szezonális síbérletek (Endelss szezonbérlet) érvényesek.

A családias síterepen többféle formában hódolhatunk a tél örömeinek

Fotó: Park Snow Donovaly / Facebook

Ugyanakkor nem csak a kezdők találják meg itt számításukat: a kalandra éhes síelőket és snowboardosokat a Riders Park Donovaly ugratói, a 6 éven aluli gyerekeket Szlovákia legnagyobb oktató és fun parkja várja. A sífutók megfelelő hóviszonyok között több mint 30 kilométernyi kezelt pályán hódolhatnak szenvedélyüknek. A Telemix felvonónál ingyenesen használható korcsolyapálya üzemel, több helyszínen szánkózhatunk, sőt, a kutyaszánozást is kipróbálhatjuk.

A síelés szerelmeseinek a legnagyobb élményt kétségkívül a Fresh Track nyújtja, Donovalyban erre is van lehetőség. Korán reggel, már 7 és 8.30 között száguldhatunk a frissen kezelt, szinte üres pályákon, hogy aztán lazactól, sonkáktól, sajtoktól roskadozó hidegtálakat, salátákat, belga waffelt, friss péksüteményt, pazar reggelit költsünk el egy művészien megkomponált kávékülönlegesség kíséretében a Husky Bárban.

A frissen kezelt pályákon való száguldás után ínycsiklandó fogások várják a Fresh Track résztvevőit

Fotó: turizmus.com

Az élményre szombatonként, előzetes regisztráció után, 55 euróért nevezhetünk be.

 

Kulináris élvezetek mindenkinek

Amint a fenti kép is mutatja, a Szlovák Turisztikai Képviselet által szervezett tanulmányúton a remek síelési lehetőségeken túl belekóstolhattunk a gasztronómiai élvezetekbe is.

Szálláshelyünkön, a pályáktól alig néhány perces sétára fekvő és kis wellness részleggel is csábító, négycsillagos Hotel Galileo Donovalyban nagy figyelmet fordítanak a gasztronómiára. Évente kétszer változtatják az étlapot, hétvégén különleges menüt kínálnak, nemzetközi fogások mellett az elmaradhatatlan, hagyományos szlovák ételeket. Az „Ahogy ízlik az erdő" fantázianévvel összeállított menüből a vadas marhát áfonyalekvárral, knédlivel mi is megkóstoltuk, bátran ajánljuk!

Megkóstoltuk az erdőt, avagy vadas marha áfonyalekvárral, knédlivel

Fotó: turizmus.com

Éppen úgy, mint a központi parkoló mellett található, autentikus Koliba Goral tradicionális, szlovák specialitásait. Akár az elmaradhatatlan káposztalevest, a juhtúrós szalonnás levest, az omlós kacsa combot vagy a baconbe burkolt szűzérmét választjuk, garantáltan nem fogunk csalódni.

A tanulmányúton szerkesztőségünk a Szlovák Turisztikai Képviselet meghívására vett részt.

Hogy milyen újdonságokkal várja a többi szlovák síterep az idei évben a tél szerelmeseit, arról itt írtunk korábban.