Drámai mértékben zuhant Bécs turizmusa is

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. január 20. 16:59

Bécs turisztikai hivatalának friss jelentése szerint az elmúlt évben 74 százalékkal esett vissza a vendégéjszakák száma a város szálláshelyein.

A Wien Tourismus friss jelentése szerint 2020-ban mindösszesen 4,6 millió vendégéjszakát könyveltek el a város szálláshelyein. Ez közel 74 százalékos visszaesést jelent a a rekordévnek számító 2019-es esztendőhöz képest, amikor 18,6 millió volt ugyanez a mutatószám – adta hírül oldalán a GD Consulting.

A tavalyi vendégforgalom közel fele a belföldi- és a német piacnak köszönhető. A szálláshelyek nettó bevételéről az első tizenegy hónapról állnak rendelkezésre jelenleg adatok, ezek szerint 232 millió euró jelent meg a szálláshelyek könyvelésében, amely 74 százalékos visszaesés a megelőző év bázisidőszakához képest. További statisztika Bécs turizmusáról itt olvashatók.

Hotel Sacher, Bécs

Olyan patinás helyek üzemeltetői is bajban vannak, mint a Cafe Mozart

Fotó: 123rf.com

Közben egyre aggasztóbb hírek érkeznek az osztrák főváros vendéglátásának helyzetéről is. Peter Dobcak, a bécsi gazdasági kamara, a WKO Wien vendéglátó tagozatának elnöke szerint a vendéglátósok 25-30 százaléka nem éli túl a válságot.Olyan patinás kávéházak, mint a Cafe Mozart, a Cafe Landtmann üzemeltetői, több száz más esethez hasonlóan, már olyan jelentős bérleti díj tartozást halmoztak el, amelyet a meglévő likviditásból és támogatásokból nem képesek fedezni.

További célzott támogatásokra van szükség, érvelt Peter Dobcak.

Ausztriában a héten 160 étterem és kávéház előtt gyújtottak halotti mécseseket, hogy az üzemeltetők felhívják figyelmüket a kilátástalan anyagi helyzetükre.

Korábban megírtuk, hogy február végéig biztosan zárva maradnak Ausztriában a szállodák és az éttermek. Az osztrák kormány éppen ma jelentette be, hogy fél évvel meghosszabbítja a gazdasági válságtámogatásokat.