Elkezdődhet Budapest egyik utolsó mocsarának megmentése

Forrás: turizmus.com

 2024. május 31. 13:01

A szükséges előkészítő felmérések és környezeti hatásvizsgálatok sikeresen lezárultak, így a hatósági engedélyek birtokában a Merzse-mocsár és Kis-Merzse hamarosan visszanyerheti régi ökológiai értékeit.

Budapest egyik legnagyobb megmaradt vizes élőhelyét, a XVII. kerületben található Merzse-mocsarat a kiszáradás fenyegeti. A számos védett állat-és növényfajnak otthont adó mocsár túlélését Rákosmente Önkormányzata évek óta élőhelyrekonstrukciós programmal és vízpótlással igyekszik biztosítani.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott tavaly a Budapest Airport: a vállalat 10 millió forinttal támogatta egy olyan mentési terv kidolgozását, amely – vízutánpótlást biztosító árkok átalakításával – segítheti Budapest leginkább háborítatlan vizes élőhelyének fennmaradását.

Budapest közvetlen környékének egyik fontos vizes élőhelye a Merzse-mocsár

Fotó: Budapest Airport

A Merzse-mocsár, mint élőhely fontosságát jól mutatja, hogy az európai madárfajok egyharmada, a Magyarországon megtalálható madárfajok fele, és a Budapesten élő madárfajok 75%-a megtalálható ezen a területen.

A Merzse-mocsár felé vezető árkok jelenleg túl mélyen húzódnak ahhoz, hogy a talaj-illetve csapadékvíz a mocsár medrében maradjon és az élővilág számára megfelelő körülményeket biztosítson. A tájrehabilitációs program keretében az árkokat sekélyebbé és szélesebbé teszik, így a víz a zárórétegen felülre, a Merzse-mocsár medrébe, és nem az alá fog áramlani. Ez a módszer ráadásul a Merzse-mocsár megmentésén is túlmutat: a vízvisszatartás nemcsak a rákosmenti élőhely helyreállítására, hanem egy sokkal szélesebb problémakörre, a klímaváltozás okozta aszályokra is hosszútávú és hatékony megoldást jelenthet.

„A Budapest Airport kiemelt figyelmet fordít a repülőtér környezetében élő lakosokra, és a jó ügyek felkarolására is. Az egyik ilyen kiemelt projekt a XVII. kerületben, a repülőtér közvetlen szomszédságában Budapest egyik utolsó mocsarának a megmentése. Ha most nem teszünk lépéseket, ezt a különleges területet gyermekeink, unokáink már nem mocsárként, hanem csak egy kiszáradt, aszályos területként fogják ismerni"– mondta Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese.

„Nagy örömömre szolgál látni a Budapest Airport, Rákosmente és Ecser nagyközség példaértékű összefogását, amelynek köszönhetően elkészült a Merzse-mocsár vízpótlásának engedélyezési tervdokumentációja" – hangsúlyozta a pénteki sajtótájékoztatón Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere.

A szükséges előkészítő felmérések és környezeti hatásvizsgálatok sikeresen lezárultak, így a hatósági engedélyek birtokában hamarosan megkezdődhetnek a helyszíni munkálatok. A projekt eredményeképpen a mocsárba visszatérhetnek a vízhez kötődő kétéltű- és hüllőfajok, valamint madarak, és megfelelő mélységű és tartósságú vízborítás esetén visszatelepíthetők lesznek az élőhelytípusra jellemző halak is.A Merzse-mocsár és a Kis-Merzse mentén megfigyelt védett növényfajok közé tartozik például a fehér madársisak és a mocsári kosbor, a védett kétéltűeket és hüllőket pedig egyebek mellett az erdei béka, a vöröshasú unka, a pettyes gőte, és a mocsári teknős képviseli.A 2023. évi terepi vizsgálatok alapján a vízhez kötődő madárfajok közül jelen volt például a barna rétihéja, az énekes nádiposzáta, a szárcsa és a mindenki által ismert szürke gém. A terület két fokozottan védett madárfaja a színpompás gyurgyalag és a füleskuvik.

A munkálatok a 2025-2026-os téli időszakban kezdődnek, tekintettel arra, hogy ebben az évszakban mind a növényvilág, mind az állatvilág inaktívabb, mint a meleg hónapokban: az állatok télvíz idején elbújnak vagy melegebb éghajlatra költöznek, és a fák lombozata is ekkor a legritkább, amely természetvédelmi szempontok mellett műszaki előnyöket is biztosít a munkavégzés során.

A szakemberek a munkagépek útját úgy jelölik ki, hogy lehetőség szerint az őshonos növényfajok megmaradását a munkálatok ne befolyásolják.