Ganczer Gábor: A Hungexpo akár több tízezer fős kongresszust is tud fogadni

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2022. február 01. 17:11

Szerencsésnek érzi magát a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének (MaReSz) elnöke, hogy az ágazat talán legnehezebb évében adhatták át minden idők legjelentősebb magyarországi üzleti turisztikai beruházását.

Ganczer Gábor hozzátette azt is: a siker elengedhetetlen feltétele volt, hogy az állami irányítás nemcsak megértette a beruházás fontosságát, hanem mögé is állt, s így születhetett meg az a kiállítási és kongresszusi létesítmény, amely Kelet-Közép-Európában egyedülálló, de Nyugat-Európában is alig akad hasonló technikai megoldásokkal büszkélkedő kongresszusi központ.

Budapestnek és az egész országnak fontos, hogy a Hungexpo multifunkcionális rendezvényközpontjában immár fogadni tudnak akár több tízezer fős kongresszusokat, vagy közel 100 ezer négyzetméter igényű kiállításokat. Az európai piacon jellemző, 1-2 ezer fős kongresszusokat pedig a mai fogalmak szerinti legmagasabb színvonalon tudják megrendezni.

Ganczer Gábor: A Hungexpo 2021-ben is meg tudta tartani az összes munkavállalóját

Fotó: Hungexpo

2021 első hat hónapjában nem lehetett élő rendezvényeket tartani, a 7. és 8. hónap pedig hagyományosan holt szezon, így hát szeptember–október–novemberre rengeteg munka tornyosult össze, egymást érték az események, köztük az állami nagyrendezvények, melyek a cég remek őszi eredményében kiemelkedő szerepet játszottak. De a decemberi, elsősorban céges rendezvényeket már elsöpörte a 4. Covid-hullám. Ezzel együtt a Hungexpo 2021-ben is meg tudta tartani az összes – mintegy 80 – munkavállalóját.Kitekintve a teljes rendezvényszervező és -szolgáltató szakmára, a kép már kevésbé szép. A szakma művelői 2021-ben elveszítették forgalmuk mintegy 80 százalékát.Ráadásul a szállodákhoz és a vendéglátóhelyekhez hasonlóan itt is sok a pályaelhagyó, ami azért okoz nagyon nagy gondot, mert – ellentétben az említett ágazatokkal – ezen a területen a külföldi munkavállalók sem jelentenek megoldást. Szobaasszony vagy akár felszolgáló is lehet külföldi, de például egy audiovizuális szakembernek mindenképpen kell értenie és beszélnie magyarul.

Persze nem jelentett csődöt az egész szakma, hiszen sok rendezvényszervező jutott lélegzethez, köszönhetően a nagy állami rendezvényeknek, például a labdarúgó-Eb-nek vagy az augusztus 20-i ünnepségeknek, valamint a szeptember–november közötti időszakban megtartott céges eseményeknek.

Ganczer Gábor a Hungexpo színeiben is örömmel nyugtázta, hogy a náluk lezajlott őszi rendezvények sok alvállalkozónak, s azok több ezer munkavállalójának jelenthették a túlélést. Elnökként a MaReSz sikerének tulajdonítja, hogy a rendezvényszervezés bekerülhetett a turisztikai szolgáltatások körébe, s így az érintett vállalkozások is részesülhettek az állami bértámogatási kedvezményekből. Szakmailag pedig büszke arra, hogy a MaReSz tagvállalatai sikerrel vizsgáztak egészségügyikockázat-minimalizálásból, azaz a védettségi igazolványhoz kötött, Covid-kompatibilis élő rendezvények lebonyolításából. Ugyanilyen sikernek érzi, hogy a rendezvényszervezők képesek voltak alkalmazkodni a korábban elképzelhetetlenül lerövidült időtartamú megrendelői döntéshozatalhoz.

De talán mindennél biztatóbb a rendezvényszervezők és helyszíngazdák számára az, hogy bebizonyosodott: mind a privát, mind a corporate megrendelők részéről óriási az igény az élő rendezvényekre.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.