Ganczer Gábor: Padlóra vitte a rendezvényszakmát az egy éve tartó Covid-járvány

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2021. március 08. 10:22

Ha szálláshelyek, vagy éttermek újranyitására alaposan rá kell készülni, akkor ez többszörösen igaz rendezvények megszervezésére, meghirdetésére. Szinte kilátástalan helyzetbe kerültek mára a rendezvénypiac szereplői – jelentette ki Ganczer Gábor, a MaReSz elnöke, a Hungexpo vezérigazgatója.

Jelenleg senki nem tudja megmondani, mikortól lehet majd élőben kiállításokat, rendezvényeket tartani Magyarországon. Hogyan tudnak alkalmazkodni ehhez a bizonytalan helyzethez a rendezvényszervezők és -helyszínek? – kérdeztük a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) elnökét, a Hungexpo vezérigazgatóját.

Gyakorlatilag sehogyan. A jelen helyzetben nem is tudunk újranyitásban gondolkodni, pedig nagyon fontos lenne. S most nem a legújabb, a március 22-ig jelzett szigorú zárásra gondolok, hanem az azt megelőző, lényegesen enyhébb, de a rendezvényeket mégis tiltó időszakra, sőt, már a nyitásban reménykedve.

Két-három hetes tervezhetőséggel még éttermeket és szálláshelyeket is nehéz megnyitni, nemhogy rendezvényeket megszervezni, meghirdetni. Ehhez hónapokkal előre kell tudni tervezni.

Ganczer Gábor

Ganczer Gábor: A rendezvényszakma vállalkozásai mára felélték a tartalékaikat

Fotó: Hungexpo Zrt.

Szinte kilátástalan helyzetbe kerültek a rendezvényszervezők, a rendezvényhelyszínek és a szatellit cégek, többek között a cateringesek, a technikai szolgáltatók és a kiállítás-építők, kivitelezők.

Az elmúlt napokban kiértékeltük a fenti cégek körében végzett felmérésünket. A reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a 2020-ban a rendezvények volumene 80%-kal esett vissza 2019-hez képest, és ez a trend folytatódik idén is. Jellemző a helyzetre, hogy a válaszadó cégek többsége úgy érzi, veszélyben van a vállalkozásuk. Tartalékaik maximum fél évig tartanak még ki. A cégek 18%-a csőd közeli állapotban van.

 

Fotó: MaReSz-felmérés a rendezvényszakma helyzetéről, 2021. február

 

Van-e realitása az online rendezvények térhódításának?

Bizonyos műfajok, például kisebb létszámú corporate meetingek, vagy szakmai konferenciák esetében lehet, de a MaResz már említett, friss felmérése szerint a járvány miatt ellehetetlenült élő események kevesebb mint 20%-át tudták az online térben pótolni, és ezek jövedelmezősége jóval alacsonyabb, mint az élő rendezvényeké.

Hungexpós példát említve: március 3-tól 6-ig, a megszokottnál jóval kisebb méretben sikeresen lezajlott a virtuális AGROmashEXPO agrágépipari szakkiállítás, de a FeHoVa-t, vagy a Boat Show-t – amelyek nem szakmai, hanem nagyközönség rendezvények – nem tudunk megszervezni az online térben.

Mindezek ellenére a felmérésünkben szereplő cégek 40%-a szerint a szervezendő események legalább felénél elvárható lesz a hibrid opció is, 10% szerint pedig az előzetes események online közvetítése alapkövetelmény lesz a piacon.

 

Forrás: MaReSz-felmérés a rendezvényszakma helyzetéről, 2021. február

 

Mire számíthat az utazási szakma, mikor lehet Utazás Kiállítás?

Akár idén nyár elején meg tudnánk rendezni, de csak akkor, ha költségvetési támogatás segítené a rendezvényt. Nem minket, rendezőket, hanem a belföldi szolgáltatókat, hogy kiállítóként meg tudjanak jelenni. A belföldi turizmus lehető leggyorsabb újraindulásának jegyében a Hungexpo csapata kidolgozott egy belföldi Utazás-koncepciót, egy olyan kiállításét, amelyen Magyarország lenne a díszvendég, s bemutatkozhatna a 11 hazai turisztikai térség.

Összesen 200 millió forint támogatást kértünk a belföldi turizmus élénkítésére a döntéshozóktól, de eddig még nem érkezett pozitív válasz.

 

Vannak szervezők, amelyek bátran meghirdetik nyárra tervezett rendezvényeiket. Tudhatnak valamit, vagy csak lapot húznak 19-re?

A nyáron esedékes Labdarúgó Európa Bajnokság adhat némi reményt – bár arról is érkeztek elbizonytalanító hírek.

Akárhogyan is alakulnak a nemzetközi sportesemények, reméljük, a kormány is belátja: egy kiállítás a legrosszabb esetben is csak olyan, mint egy pláza, ahol azért sokan mozognak egy légtérben, de mégsem olyan, mint egy tömegrendezvény, ahol szó szerint egymás hegyén-hátán vannak az emberek.
S ha már itt tartunk, a rendezvények újranyitását is megnehezítheti az a javaslat, miszerint csak a Covid-igazolvánnyal rendelkezők lehessenek látogatók.

Pedig, például egy szakmai kiállítás nagyon jól kézben tartható higiéniai szempontból is. A látogatók beléptetése kontrollálható, a maszkviselés és távolságtartása ellenőrizhető. Ha kell, még gyorstesztnek is alávethetők a belépők, ugyanúgy, ahogyan egy „buborék" rendezvény esetén a sportolók, a szervezők, a helyszín, a szállás és a transzfer személyzete.

 

Nem adhat reményt a szeptemberre ütemezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, vagy a nem sokkal utána megvalósuló Vadászati Világkiállítás?

A Hungexpo mindkét esetben „csak" helyszíngazda. Az Eucharisztikus Kongresszus ügye a Vatikánban dől el, a Vadászati Világkiállítás pedig a magyar kormány kompetenciája. Azt tapasztaljuk, mindkét esetben teljes erővel folynak az előkészületek.

 

A MaReSz még tavaly nyáron kérte a kormánytól, hogy azok a beszállítók is részesüljenek a járulékfizetési kedvezményből, amelyek bevételének több mint 50%-a származik a 8230-as TEÁOR-számon rendezvényszervezést végző cégeknek nyújtott alvállalkozásból. Egy másik javaslatuk szerint szükség lenne egy 4 milliárd forintos alapra, amelyből kkv-k kiállítási részvételét támogatnák, úgy, hogy a kis cégeknek csak a költségek 25%-át kelljen fizetniük.

Ezekből a javaslatokból eddig egyik sem valósult meg.A napokban kiértékelt felmérésünk szerint az érintett cégek 61%-a tudta igénybe venni a járulékkedvezményeket, 53%-uk pedig az ágazati bértámogatást. A válaszadók közel negyede nem tudott élni ezekkel a támogatásokkal a nem megfelelő TEÁOR-szám vagy egyéb jogosultsági probléma miatt.

 

Forrás: MaReSz-felmérés a rendezvényszakma helyzetéről, 2021. február

Ugyanakkor, reméljük, hogy a szatellit cégek is igénybe tudják majd venni a közelmúltban meghirdetett 10 millió forintos kamatmentes hitelt.

 

Volt-e foganatja a február közepén, a Music Hungary- és a Magyar Fesztivál Szövetséggel közösen benyújtott javaslatoknak?

Sajnos eddig még nem, tehát egyelőre azok a vállalkozások, amelyek árbevétele a pandémia miatt legalább 50%-kal volt kevesebb, mint az előző, márciustól márciusig tartó időszakban, jelenleg még nem igényelhetnek egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatást, aminek az elvesztett árbevétel 20%-as lenne a számítási alapja.

Nincs még válasz a koncert- és fesztiváljegyek áfájának 5%-ra csökkentésére vonatkozó kérésünkre sem.

 

Forrás: MaReSz-felmérés a rendezvényszakma helyzetéről, 2021. február

 

A rendezvényszervezőknek és beszállítóiknak van-e reális esélyük profilt módosítani? Sikerült-e például a Hungexpo próbálkozása, hogy filmforgatásoknak adhasson helyszínt?

Az a néhány vállalkozás, amelyik profilt tudott váltani, például, ha egy catering cég meg tudott kapaszkodni az étel-házhozszállítás piacán, az üdítő kivételnek számít.

A Hungexpo filmforgatási ötlete egyelőre fél siker: érdeklődő van bőven, köztük komolyak is, csak hát a forgatások sem indultak még újra a pandémia miatt...

 

Fatális egybeesés, hogy tavaly tavasszal, a koronavírus-járvány világméretű terjedésével egy időben indult el a Budapest Convention Bureau. Hisz abban, hogy ez a szervezet segíthet a kongresszusi és kiállítási piac újraéledésében?

Az ötlet megszületésétől támogattam a BUD CB létrejöttét, s akkor is hiszek a létjogosultságában, ha most, tekintettel a körülményekre, legfeljebb elméleti piacelemzést végezhetnek, és – önhibájukon kívül – eddig gyakorlati eredményt nemigen tudhatnak felmutatni, de hosszú távon már folyamatban van egy-két nagyobb nemzetközi kongresszus megpályázása.

 

Már az éttermek és a szálláshelyek is komoly munkaerő-elvándorlásról beszélnek. A rendezvényszervezők és a hozzájuk kötődő, speciális tudással bíró beszállítók hogyan képesek megtartani szakembereiket, ha egyáltalán? S meddig bírják még?

Felmérésünk szerint a megkérdezett cégek közel 60%-nál már voltak elbocsátások. A válaszadók 30%-nál ez több mint 40%-os mértékű volt, azon belül is közel 10%-nál 80% fölötti. Ha továbbra sem lesz javulás, a megkérdezett cégek 45%-nál várhatók további leépítések, átlagosan 30-40% körüli mértékben. Sajnos 11,7%-nál ez várhatóan 80% fölötti, vagy akár teljes leépítés lesz.

 

Forrás: MaReSz-felmérés a rendezvényszakma helyzetéről, 2021. február

Emellett jellemző a szakképzett munkavállalók pályaelhagyása is. Pedig ezen a területen lesz a legnehezebb megfelelő képesítésű és gyakorlattal rendelkező munkavállalókat találni...