Glázer Tamás: Eseménydús év után idén további kastélyok, várak újulnak meg

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. február 03. 18:35

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetője büszke arra, hogy 2021-ben rekord számú látogatót fogadtak műemlék épületeikben. A tavalyi hét projektátadás után idén újabb sűrű év elé néz.

Az értékteremtést és a szakértő munkát korábbi pozícióiban is kiemelten kezelő Glázer Tamás vezetése alatt az NKVP gyakorlati végrehajtójaként működő Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) a kulturális és örökségi turizmus meghatározó szereplőjévé vált.

A szakember két évvel ezelőtti kinevezésekor óriási feladatot vállalt magára, hiszen a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram (NKVP) első üteme, amely – hazai és európai uniós források felhasználásával – 60 milliárd forintból valósul meg, 30 magyarországi műemlék, köztük 18 kastély és 12 vár modernizálását és turisztikai attrakcióvá fejlesztését foglalja magában. „Tevékenységünk komplex, hiszen a műemlékvédelem, a fenntartható, korszerű műemlékhasználat és a turisztikai célú hasznosítás szempontjaira is ügyelnünk kell” – emelte ki a feladat összetettségét a szakember.Hosszú évek előkészítő és kivitelező munkája után a közönség 2021-ben hét műemlék épület megnyitásának örülhetett: az ország legnagyobb várbeli tereplépcsőjével büszkélkedő szögligeti Szádvár, a régi szépségében pompázó tatai Esterházy-kastély és a mosonmagyaróvári vár, a Tudor-stílusú nádasdladányi Nádasdy-kastély, az egykor elegáns kastélyszállóként működő füzérradványi Károlyi-kastély, a sümegi Püspöki Palota és a bajnai Sándor–Metternich-kastély, valamint a hozzájuk kapcsolódó kertek és parkok szépségét ma már bárki megcsodálhatja.

Glázer Tamás: A hazai kastélyok és várak kínálatának nemzetközi piacra való bevezetése szintén kiemelt feladat

Fotó: NÖF

A korhűen rekonstruált műemlék épületek időutazásra hívó kiállítótérként, egyben rekreációs központként és rendezvényhelyszínként is funkcionálnak.Az újonnan nyílt épületek pozitív látogatói visszajelzéseket kaptak és jól teljesítettek. „2021-ben összesen több mint 315 ezer látogatót fogadtunk műemlék épületeinkben, ami jelentősen meghaladta korábbi eredményeinket” – adott hangot büszkeségének a szakember. Bevételeik növelését kommunikációs aktivitásaik, a Kastélykártya-program elindítása, valamint megannyi koncert, hagyományőrző fesztivál és tematikus program támogatta.

Az NKVP-program megvalósításán felül 2021-ben befejezték a budapesti Károlyi–Csekonics-palotaegyüttes funkcióváltó felújítását, és megkezdték az előkészületeket a szintén fővárosi BÁV-székház újjászületéséhez kapcsolódóan. A NÖF Nonprofit Kft. határon túli projektekben is szerepet kapott, továbbá műemlékszakmai konzultációt biztosít, hazai és nemzetközi szakmai eseményeken képviseli az örökségvédelmet. A hazai kastélyok és várak kínálatának nemzetközi piacra való bevezetését szintén kiemelt feladatnak tekintik.

Épített örökségeink láthatóságának növelésében jelentős szerepe volt a NÖF és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kötött kommunikációs együttműködési megállapodásnak és az ennek keretében elkészült, a hazai kastélyokat és várakat bemutató kiadványnak. A kastélyok, várak egységes turisztikai minősítési rendszerének kidolgozása szintén közös partnerségben zajlik.

Az eseménydús 2021-es év után a munkájára és magánéletére egyaránt büszkeséggel tekintő Glázer Tamás újabb sűrű év elé néz: az év első felében megnyitja kapuit a majki Kamalduli Remeteség, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, Somló vára, a dégi Festetics-kastély és a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, majd újabb átadások várhatók,a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram második ütemének véglegesítése mellett.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.