Izlandot is fenyegeti a túlturizmus, idegenforgalmi adó bevezetését tervezik

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 29. 10:28

Az elmúlt évtizedben elképesztő mértékben megemelkedett az Izlandra érkező turisták száma, mára évente 1,7 millió látogató érkezik az országba. A természet védelmének érdekében azonban a kormány idegenforgalmi adó bevezetését tervezi.

Lenyűgöző, vadregényes tájai miatt Izland a természet szerelmeseinek egyik legkedveltebb úti célja lett. A világ minden tájáról érkeznek az emberek az országba, hogy megcsodálják vulkánjait, gejzírjeit, hegyeit, vízeséseit és fekete homokos strandjait.

Izland közkedvelt úti cél lett az elmúlt évtizedben

Fotó: 123rf.com

 

Az ország turisztikai szakemberei azonban aggódva figyelik, hogy mennyire fenntartható a megnövekedett látogatószám, amely nagy nyomást helyez a környezetre, az infrastruktúrára és a szolgáltatásokra. Az izlandi kormány a megoldást az idegenforgalmi adót bevezetésében látja, megvédve ezzel Izland érintetlen természetét.

Még nem született döntés arról, hogy a látogatóknak mekkora összeget kell majd fizetniük, de Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök szerint "kezdetben nem lesz magas". A látogatóknak minden egyes éjszakáért fizetniük kell majd.

Az adóból származó bevételt az az infrastruktúra és a szolgáltatások tehermentesítésében, a közlekedési hálózatok javítására, a fenntarthatósági kezdeményezések támogatására és a túlzsúfoltság okozta károk visszafordítására fordítják majd – írja a TimeOut.

Nemrég sok-sok halasztás után Velence is megszavazta, hogy bevezetik az 5 eurós turistaadót, de jövőre Balin is fizetni kell majd a látogatásért.