Turistaadót vezetnek be Japán egyik legnépszerűbb attrakciójánál

Forrás: turizmus.com

 2023. október 02. 15:21

A japán Hirosima prefektúra területén található Hatsukaichi városa ad otthont az ország egyik legnépszerűbb látványosságának, az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható icukusimai szentélynek. A város most idegenforgalmi adót vezet be a fenntartható turizmus érdekében.

Október 1-jétől 100 jent – nagyjából 250 forintot – kell fizetniük az icukusimai szentélynek otthont adó Mijadzsima szigetre látogatóknak. Az adót a kompjegy mellé számítják fel a turistáknak. A látogatók amúgy választhatják az 500 jen (1250 forint) összegű éves adót is.

A város azt tervezi, hogy a bevételt a turisztikai információs pultok és illemhelyek karbantartására, a kulturális értékek és a történelmi épületek megőrzésére, a természet megóvására és az ökoturizmus népszerűsítésére fordítja. A város három évvel ezelőtt végzett felmérése szerint a Mijadzsima turistáinak mintegy 93 százaléka támogatta az adó bevezetését.

Az icukusimai szentély híres díszkapuja

Fotó: 123rf.com

 

A szigetre látogatók száma 2021-ben a járvány miatt 1,8 milliós mélypontra esett vissza, de tavaly már 2,8 millióra emelkedett, és idén várhatóan meghaladja a négymilliót – írja a MediaConnect.

Az elmúlt években egyre több úti célban vezetnek be idegenforgalmi adót, ezzel próbálva védekezni a túlturizmus ellen, illetve tenni a fenntartható turizmusért. Velencében megszavazták az 5 dolláros turistaadót, Bhután pedig nemrég csökkentette le a turistáknak felszámított napi 200 dolláros díjat 100 dollárra.