Jelentős fejlesztések előtt áll Eger

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2020. március 02. 09:58

Az Utazás kiállításon részletes információt kaphatott a sajtó Eger közelgő fejlesztéseiről. Dinamikus fejlődésének köszönhetően Eger évről évre rekordokat dönt, 2019-ben már 699 ezer vendégéjszakát regisztráltak a hevesi megyeszékhelyen.

A 2019-es vendégéjszakaszám 2018-hoz képest 5 százalékos, 2013-hoz viszonyítva pedig több mint 70 százalékos növekedést mutat a városban. A megyei jogú városok között Eger idegenforgalmi adóbevételei a legmagasabbak.

Látkép a városra

Fotó: Tourinform Eger

A növekvő kereslethez folyamatos fejlesztések szükségesek. A közelmúltban elkészült a belváros rehabilitációja, megújult a Minaret, látogathatóvá vált az Érseki Palota és a Valide Sultana fürdőrom, új attrakciókkal gazdagodott az egri vár. A fejlődés 2020-ban hasonló ütemben folytatódik: idén több nagyberuházás is elkezdődik, zajlik, vagy éppen már befejeződik a városban.

A Valide Sultana fürdőrom is látogathatóvá vált

Fotó: visiteger.com

Tovább folytatódik a vár fejlesztése, a vidéki Magyarország leglátogatottabb múzeuma hamarosan soha nem látott teljességében várja a látogatókat. Újjáépítenek két bástyát, átalakítják a palota udvart, bővítik a váron belüli szolgáltatások kínálatát. A földalatti folyosóról megközelíthető Zárkándy-bástya várhatóan már az év második felére elkészül.

 

15 perccel közelebb Budapesthez

Szintén az év második felében adják át az Egert a gyorsforgalmi úthálózatba kapcsoló M25-ös autóutat. A kétszer kétsávos sztrádával jelentősen javul Eger megközelíthetősége, a távolság 15 perccel rövidül a hevesi megyeszékhely és Budapest között. Az autópálya-csatlakozástól Eger gazdaságának és turizmusának további erősödését várják.

A turisták növekvő száma városon belül is szükségessé tesz közlekedésfejlesztést, kiváltképp a parkolóhelyek számának növelését. Eger fürdőnegyedében már februárban elindult egy új, 250 helyes parkolóház építése, mely a szomszédos Bitskey Aladár Uszoda, Bárány Uszoda, Termálfürdő és Török Fürdő vendégeit szolgálja majd ki.

A vár szolgáltatásait is továbbfejlesztik idén

Fotó: visiteger.com

Kerékpáros fejlesztések

Óriási jelentőségű az is, hogy néhány esztendeje a kerékpáros közlekedés elősegítése érdekében a város –a meglévő szigetszerű kerékpárutak összekötésével – egy több mint 10 kilométeres, összefüggő kerékpárút-hálózatot valósított meg, ezáltal lehetőség nyílik Eger déli városhatárától – a megyeszékhelyen keresztül – kerékpárral eljutni a Bükkön át egészen Miskolctapolcáig, vagy Ómassáig.

A város és környéke kerékpárral is bejárható

Fotó: Tourinform Eger

Elkezdődött az Eger és Egerszalók közötti kerékpárút építése is, amely elkészülte után ugyancsak új dimenziót nyithat kerékpáros turizmus területén.

 

Felújítják Gárdonyi szülőházát

Az idei évben várható Gárdonyi Géza házának rekonstrukciója. Az épület jelenleg is látogatható, a fejlesztéssel azonban a házat körülvevő ősfás kert is közösségi funkciókat kap.

A Dobó tér

Fotó: Tourinform Eger

Megújul a Ziffer Sándor galéria, az egykori zsinagóga a jövőben is kiállítótérként hasznosul majd, azonban a jelenleginél jelentősen korszerűbb körülmények között.

 

Fejlesztések a Bazilikában

Az Érsekség két nagyszabású fejlesztése folytatódik, így az Érseki Palota és a Bazilika rekonstrukciója. A várhatóan 2022-ben záruló, átfogó felújítás után új attrakcióként látogathatóvá válik Magyarország második legnagyobb templomának tornya is.

2022-től új attrakcióként látogathatóvá válik Magyarország második legnagyobb templomának tornya

Fotó: Tourinform Eger

A fejlesztéseken túl az egri programkínálat is irigylésre méltó. A szezon nyitóeseményeként idén már 20. alkalommal várja az érdeklődőket az Egri Tavaszi Fesztivál, melynek sajátos ízét a történelmi, egyházi környezetben megjelenő izgalmas, „Kortalan kortárs" produkciók sora adja. A 2020-as programokról a város turisztikai honlapján, a visiteger.com-on szerezhetőek információk.

 

Ha Eger, akkor bor

Eger neve szorosan összefonódik a borral. Azt, hogy a város sajátjának tekinti az egri bor ügyét, olyan – az önkormányzat által támogatott – kezdeményezések is alátámasztják, mint az Egri borvidéket bemutató, magyar, angol és lengyel nyelven megjelentett könyv, a már elérhető okostelefonos applikáció, vagy a hagyományokat és a megújulásra, egységre való törekvést egyaránt jelképező egri borvidéki borospalack.

Egri Bikavér Ünnep

Fotó: visiteger.com

Eger egész évben kínál programot a borbarátoknak: kezdve a János-napi borszenteléstől, a Borszalonon, az Egri Csillag Weekenden és a Bikavér Ünnepen át a következő szüretig. Az Egri Bikavér Hungarikummá válásának születésnapját is minden évben megünneplik, de a hétköznapokban is fontos szerep jut a borturizmusnak.