Megújul az egri bazilika és környéke

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2020. február 08. 12:00

Megkezdődött az egri bazilika rekonstrukciója. Kormányzati támogatással újul meg a neves műemlék és környéke. A munkák a tervek szerint 2022 őszére fejeződnek be.

Az egri bazilika belső rekonstrukciója több részből áll. A legfontosabb, hogy a szentélyben a liturgikus tér átalakul. Új, szembe miséző oltár, felolvasó és húsvéti gyertya kerül elhelyezésre. A tervek szerint mindhármat, valamint a kereszthajóba épülő új keresztelő kutat különleges puciscai kőből faragják, azonosan a 110 évvel ezelőtt felállított szószék kőanyagával.

A további nagy változást az jelenti, hogy  a kanonoki stallumok az eredeti helyükre kerülnek vissza, az érseki trónt és a papi székeket a hívekhez közelebb hozzák – tájékoztatta szerkesztőségünket a tervező és most a kivitelezés lebonyolítását végző Hadas Építész Kft. ügyvezetője, Rudolf Mihály DLA építész.

Megújul Eger híres műemléke, a bazilika

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Mindezek mellett festő-restaurátor művészek közreműködésével újulnak meg a kupolák és a falak, az oszlopok és a falpillérek pedig klasszikus műmárványt kapnak. A tervek szerint az oszlopfejezeteket aranyfüstlemezzel borítják.

Teljes egészében kicserélik a főtemplom elektromos-, illetve gyengeáramú rendszerét. Ezek nagy része a padozat alá kerül. A szakemberek arra törekszenek, hogy a jelenlegi padlóburkolat anyaga felújítva visszakerüljön.

A bazilika új világítási rendszert is kap. A meglévő szép lámpákat iparművész munkával felújítva építik vissza és a legszebb korabeli lámpaburákat újragyártva helyezik azokra.

A nagy kupola a  főtemplom egyik ékessége

Fotó:  turizmus.com / Mentusz Károly

A templom belső és külső szobrait is restaurálják, az altemplomban pedig páraelszívó rendszert, valamint új világítást szerelnek. A főtemplom homlokzata új festést kap, a színeket egy az érseki levéltárban fennmaradt korabeli akvarell alapján választják ki.

 

Erősítik a zarándokturizmust

A program turisztikai fejlesztéseket is tartalmaz. Ezekkel a zarándokturizmust erősítik, illetve azoknak az érdeklődőknek a számát is szeretnék tovább gyarapítani, akiket a főtemplom épületegyüttese, illetve annak művészeti részei érdekelnek.

Az északi torony közelében könyvesboltot létesítenek, ahol kegytárgyakat is árulnak majd. Onnan a vendégek csigalépcsőn juthatnak fel a toronyba, ahol a főszékesegyház legnagyobb – Szent Mihályról elnevezett – harangját tekinthetik meg. A felső toronyteraszon pedig a látogató gyönyörködhet a város panorámájában és a Bükk nyugati nyúlványaiban.

A székesegyház makettje az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban tekinthető meg

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Az épületegyüttes környéke is megújul. A bazilikához vezető nagy lépcsősor kivitelezése fagyálló kövekből készül. A főszékesegyház körül egy új, dísznövényekkel szegélyezett körmeneti utat alakítanak ki, természetes kővel burkolva. A bazilika melletti területen cukrászdát és vizesblokkot építenek.

A beruházó Érseki Vagyonkezelő Központ még 2017 végén – ajánlattételi eljárás után – kötött tervezői szerződést a Hadas Építész Kft.-vel. Ezt követően másfél évig tartott a tervezői munka, amíg eljutottak a kiviteli, és a részlettervek leszállításáig. Rudolf Mihály arról is tájékoztatott, hogy  a tervjavaslat – figyelembe véve a jelentős áremelkedéseket – 3,8 milliárd forint fejlesztést irányoz elő a rekonstrukcióra. A kormány eredetileg 3 milliárd forintot hagyott jóvá a bazilika rekonstrukciójára, ezért várhatóan nem minden tervezett fejlesztési elem kerül megvalósításra. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy további támogatással kiteljesülhet a projekt.