Látogatórekord a hazai kastélyokban és várakban

Forrás: MTI

 2020. október 30. 14:24

Közel ötven százalékkal többen látogatták meg az idén augusztusban a hazai kastélyokat és várakat, mint az előző év hasonló időszakban - közölte Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Rámutatott: ugyan a világjárvány miatt tavasszal csaknem 3 hónapra bezártak az épített örökségek, a hazai kastélyok, várak, műemlékek, de június óta folyamatosan dőlnek meg az egy évvel ezelőtti látogatószámok.

Az idei nyári turisztikai szezon látogatószámainak adatai meghaladták a várakozásokat, annak ellenére is, hogy  a járványügyi korlátozásoknak eleget téve jelentősen csökkenteni kellett az épületekbe egy időben beengedhető vendégek létszámát - mondta.

A NÖF létesítményei három hónapos zárva tartás után júniusban nyitottak meg újra. Glázer Tamás az edelényi kastély kapujában

Fotó: NÖF

Példaként említette a Siroki Várat, az Edelényi Kastélyszigetet, a füzérradványi Károlyi-kastély parkját, a tiszadobi Andrássy-kastélyt, a létesítmény éttermét és grillteraszát, a Majki Kamalduli Remeteséget és az ozorai Pipó-várkastélyt, mert ezeken a helyszíneinken az idei nyári hónapokban kiugróan magas volt a látogatószám.

A hazai műemlék kastélyok és várak, valamint kastélykertek és parkok szeptember végéig csaknem 150 ezer érdeklődőt vonzottak.

Júliusban 35 százalékkal, augusztusban 48 százalékkal, szeptemberben pedig közel 20 százalékkal többen látogatták meg a NÖF fenntartásában lévő műemlékeket, mint tavalyi év hasonló időszakában úgy, hogy ráadásul több létesítmény felújítás alatt van - emelte ki Glázer Tamás.

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. további eredményeiről elmondta: az idén nyáron bevezetett, különböző kedvezményeket és exkluzív tartalmakat biztosító Kastélykártya program méltán népszerű a látogatók körében, hasonlóképpen sikeres az épített örökség világából különlegességeket, érdekességeket bemutató, a nagyközönség számára a helyszíneken ingyenesen elérhető MŰ/emlék című kastély- és vármagazinjuk kiadása is.

Kitért arra, hogy eredményesen pályáztak a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban, így ennek köszönhetően az ország több pontján lévő szálláshelyeik is megújulnak a közeljövőben.

Az ügyvezető igazgató az idei év legjelentősebb eseményének nevezte, hogy decemberben nyitja meg kapuit a felújított tatai Esterházy-kastély.

A létesítmény a Nemzeti Kastélyprogram keretében megújulva, új látogatóközponttal kiegészülve, széles szolgáltatási struktúrával, új interaktív kiállításokkal, közösségi kulturális térként várja december elejétől ismét egyéni vendégeit és a rendezvényeket.