Lobbitémák és új tagok felvétele a Fürdőszövetség közgyűlésén

Szerző: Szántó Zoltán-Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

 2019. november 21. 08:49

A szakbizottsági ülések és a szakmai lobbitevékenység ismertetése mellett új tagok felvételére is sor került a Magyar Fürdőszövetség közgyűlésének második napján.

Boros László Attila elnök számolt be a tavaszi közgyűlés óta eltelt időszak legfontosabb eseményeiről. Elmondta, hogy a szövetség megvásárolta a furdo.hu domaint, az új honlapra alapozva 2020-ban kiemelt feladat lesz a teljes online kommunikáció átalakítása, felépítése.

Boros László Attila kérte a tagságot, hogy éljenek a szövetség Facebook-oldalán a programajánlók ingyenes megjelentetésének lehetőségével.

Elhangzott, hogy az áfacsökkentéssel kapcsolatos sikeres lobbizás érdekében január végéig két tanulmányt készíttetnek a megcélzott 5 plusz 4%-os rendszer várható hatásairól. A cél az, hogy a 2021. évi költségvetés előkészítésének idején már kész lobbianyagot tudjanak a döntéshozóknak átnyújtani. Fontos, hogy a politikai lobbi mellett szakmailag maximálisan megalapozott számításokkal lehessen alátámasztani a kezdeményezést, emelte ki Boros László.

Boros László Attila beszámolója a tavaszi közgyűlés óta eltelt időszakról és a tervekről

Fotó: turizmus.com

A közgyűlésen korábban már ismertetett adatgyűjtő, -rendszerező és -elemző projekttel kapcsolatban elhangzott még, hogy lesz hozzá módszertani útmutató, amely például olyan kérdésekre is választ ad, hogy hogyan kell egységes módszer szerint kiszámítani a látogatószámot.

A fürdőüzemeltetésről szóló elavult „37-es” rendelet tervezett módosítására rátérve Boros László elmondta, hogy a szövetség szakbizottságai és felkért munkacsoportja elkészített egy szakmai javaslatot, melyet megküldtek a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. Egyértelmű és határozott a szándék arra, hogy az új, modern szabályozás minél előbb életbe lépjen, az NNK maximálisan konstruktívan áll az ügyhöz – emelte ki az elnök.

A tagság a második nap eseményeit is nagy érdeklődéssel követte

Fotó: turizmus.com

Elhangzott, hogy az egyik nagy hazai fürdőüzemeltető ügyében precedens értékű hatósági döntés született nemrégiben a sokat vitatott burkini viseletek kapcsán, ami megalapozhatja az általánosan alkalmazható szabályozást, szakmai iránymutatást.

Az idei év legfontosabb eseményei között az elnök megemlítette a július 26-i Strandok Éjszakáját, amelyhez 41 hivatalos helyszín és több külsős partner is csatlakozott. A hazai fürdők is részt vettek a szeptember 23-30. közötti Európai Sporthét eseményein. Sikeres volt október 5-6-án a Szaunázók Hétvégéje csakúgy, mint a Magyar Fürdőkultúra Napja október 18-án.

Utóbbin telt ház előtt mutatkoztak be a különböző vendégmenedzsment-rendszerek, de volt fogyasztóvédelmi előadást is meghallgathattak a résztvevők.

Fazekas Lajos, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója meghívta a Magyar Fürdőszövetség tagjait a 2020. május 19-20-án Debrecenben tartandó közgyűlésre.

Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára

Fotó: turizmus.com

Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára ezután bemutatta a szövetség új titkársági kolléganőjét, Lázár Esztert, majd felkérte a tagnak jelentkező fürdőket és a pártoló tagokat a bemutatkozásra, továbbá prezentálta a jövő évi gazdálkodási tervet.

 

Májusban nyit az új fürdő Bábolnán

Bábolnát eddig elsősorban a ménesbirtok és a lovasturizmus miatt ismerték. Már 1985-ben gyógyvizet találtak a településen, de csak pár éve döntött úgy az önkormányzat, hogy fürdőt fog építeni – mutatta be a projektet Huszár Anett fürdőigazgató. Egy egész évben nyitva tartó fürdő épül három medencével, szaunavilággal, étteremmel, kávézóval. Májustól a 200 négyzetméteres kültéri élménymedence, pancsoló és spray park is nyitva lesz. Nem élményfürdőt vagy csúszdaparkot szeretnének kialakítani, a célcsoportot olyan vendégek alkotják, akik minőségi wellnessre vágynak.

A fürdő mellett van egy pihenőpark – a két létesítmény területe mintegy 8 hektár –, amelyben többek között csónakázó tavat és teniszpályát alakítottak ki. A fürdő újra fogja hasznosítani a hőenergiát, ami javítani fog az üzemi eredményeken. A teljes beruházás négymilliárd forintból valósul meg.

Huszár Anett prezentációja az épülő bábolnai fürdőről

Fotó: turizmus.com

A fürdő épülete már kész van, most a közösségi helyiségek bútorozása folyik, a medencék próbaüzem előtt állnak. Ezután indulhat az engedélyeztetési eljárás. A nyitás tervezett időpontja 2020 tavasza. A jegyárak már most elérhetők az interneten és működik a Facebook-profil is, a weblap januárban indul.

A tagság megszavazta a Bábolna Strand és Termálfürdő felvételét, a Magyar Fürdőszövetség új tagja lett a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő is.