Megnyit 6 budapesti strand, de harmadannyi vendég mehet be

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. május 21. 13:52

Öt budapesti strandot május 30-án nyitnak meg, a hatodikat pedig június 15-én. A fürdőzők védelme érdekében számos biztonsági intézkedést vezet be a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., ugyanakkor kezdeményezték a vendégszámra vonatkozó életszerűtlen korlátozás enyhítését.

A Paskál, a Pesterzsébeti, a Csillaghegyi és a Római strandot május 30-án, míg a Pünkösdfürdői strandot a korábbi évek gyakorlatának megfelelően legkésőbb június 15-én nyitja meg a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. – jelentette be Szűts Ildikó, a fürdővállalat vezérigazgatója a Palatinuson tartott sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett, a budapesti fürdők március 15-én zártak be, és a kijárási korlátozások megszüntetésével vált lehetővé ismét a szabadtéri egységek megnyitása.

A strandok területén az érvényben lévő szabályok szerint nem üzemelhetnek a zárt térben található a medencék, a szaunák, gőzfürdők, hullámmedencék (így a Palatinuson sem fog üzemelni) és a töltő-ürítő medencék. Utóbbiak tipikusan a gyógymedencék, de mint a vezérigazgató elmondta, a BGYH-nak vannak vízforgatós gyógymedencéi is, tehát a vendégek nem maradnak gyógyvíz nélkül. A csúszdák működhetnek.

Szűts Ildikó vezérigazgató és a BGYH műszaki igazgatója a sajtótájékoztatón

Fotó: turizmus.com

Kötelező a papucs, jegyvásárlás csak online

A közegészségügyi előírások betartása, a látogatók és a munkatársak védelme érdekében a budapesti fürdővállalat az alábbi biztonsági intézkedéseket vezeti be:

  • Papucs nélkül nem engedik be a látogatókat a strand területére.
  • A pénztárak és a büfék előtt kötelező lesz betartani a 1,5 méteres védőtávolságot, ezt felfestett piktogramok segítik.
  • A sorban állás elkerülése érdekében belépőjegyet kizárólag a cég május 25-től teljesen megújuló weboldalán lehet vásárolni.
  • A strandok területén kizárólag bank- vagy feltöltőkártyával lehet fizetni (ez már tavaly is így volt).
  • A forgalmasabb látogatótereket (beléptetés, közlekedőterek, mosdók, WC-k) óránként, a medence- és lépcsőkorlátokat 30 percenként fertőtlenítik.
  • A medencék vizének minőségét kétóránként ellenőrzik.
  • A belépéshez használt proxy órákat minden használat után fertőtlenítik.
  • A releváns pontokon alkoholos kézfertőtlenítő szert és a helyes kézmosásról szóló tájékoztatókat helyeznek ki.
  • A zárt térben található öltözőket lehet használni, de a védőtávolság betartása érdekében zsilipelve engedik be a vendégeket.
  • Az online jegyek beváltását végző pénztárosok maszkban és kesztyűben, plexivel, illetve üvegablakkal elzárva végzik a munkájukat, a takarítók védőfelszerelést kapnak.

 

Czinege Szilvia marketingvezető a látogatók számára készített higiéniai tájékoztatóval

Fotó: turizmus.com

Életszerű-e személyenként 4 négyzetméternyi víz?

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendelete jelentősen korlátozza a fürdők újranyitása után a látogatói létszámot azzal, hogy egy személyre 16 négyzetméternyi szabad területet és 4 négyzetméternyi vízfelülelet kell biztosítani. Hogy a gyakorlatban Budapesten ennek mi lesz a következménye, arról Szűts Ildikó sokkoló adatokat sorolt. Az egyes strandok megváltozott befogóképességét (azaz egyszerre hányan tartózkodhatnak a területen) az alábbi táblázatban mutatjuk be. Ez alapján jól látszik, hogy a hat helyszínen 30 százalék alá csökkent a fogadható összlétszám.

 

Forrás: BGYH Zrt.

A vezérigazgató elmondta, megkezdték az egyeztetést a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, hogy ezt a szabályozást vizsgálják felül egy életszerűbb megoldás érdekében. A turizmus.com kérdésére, hogy a BGYH milyen szabályozást tartana életszerűnek, Szűts Ildikó elmondta: a 16 négyzetméter szabad területet javasolják egy családra vagy 2 főre számolni, és a 6 éven aluli gyerekeket teljesen figyelmen kívül hagyni; továbbá kezdeményezték, hogy a 4 négyzetméternyi vízfelületet töröljék a korlátozásból.„Egy hároméves gyermek folyton az édesanyja nyakába csimpaszkodik, és nem megy el 16 négyzetméterrel távolabb. Ezenkívül a strandon lévők közül nem tartózkodik mindenki egyszerre a medencékben, van, aki focizik, van, aki napozik, más a büfénél áll sorban” – érvelt lapunknak a vezérigazgató, aki szerint mindenképpen indokolt a rendelet finomítása.

Zajlik a nagytakarítás a Palatinus élménymedencéjében

Fotó: turizmus.com

Annak érdekében, hogy a budapestiek ne a helyszínen szembesüljenek azzal, hogy „telt ház” miatt nem engedik be őket a strandra, a cég honlapján az online jegyértékesítés leáll, ha adott egységben elérte a maximálisan kiadható jegyek számát, ezért érdemes elővételben megvásárolni a jegyeket. A még szabad férőhelyek számát a bejáratnál is feltüntetik majd. A bérletesek számára bizonyos számú kapacitást fenntartanak a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva – mondta Szűts Ildikó. A fürdőbérletek érvényességi időtartamát egyébként annyival meghosszabbítják, amennyi ideig zárva tartottak a létesítmények.

A belépőjegyek árai néhány kivételtől eltekintve nem növekszenek, a hamarosan megnyíló 6 strandon több mint 50-féle jegytípus van, s ezek közül csak kettő ára fog emelkedni 100-100 forinttal.

A strandok 9 és 19 óra között tartanak majd nyitva, de a vendégforgalomtól és az időjárástól függően ezt meghosszabbíthatják, korábbi nyitással és későbbi zárással.

Elhangzott, hogy a gyógyszolgáltatások igénybevételének lehetőségéről a BGYH megkezdte az egyeztetést a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, és az érintett vendégeket legkésőbb május 30-ig tájékoztatják.