Megújul a Libegő, szánkópálya és lombkoronasétány épülhet a Normafánál

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. június 21. 13:12

A térség korszerűsítésével azt is szeretnék elérni, hogy a jelenleg túlterhelt kirándulóhely minél nagyobb területen vonzza a látogatókat.

Erről Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerületének polgármestere beszélt a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal nyári ülésén a zugligeti Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. A Normafa évtizedek óta a budapestiek kedvelt pihenőhelye, ám a síház és a János-hegyi Erzsébet-kilátó közötti hegygerincen húzódó „korzó” az utóbbi időben túlhasználttá vált. A XII. kerületi önkormányzat adatai szerint évente egymillióan keresik fel ezt a néhány négyzetkilométeres területet – ennél csak a Fővárosi Állatkert látogatottabb attrakció Budapesten.

A főszezon a tavasz és az ősz, ilyenkor sétáló családok, futók, kerékpárosok, piknikezők lepik el a Normafa környékét.

A Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülése a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban

Fotó: BFTK

 

Játszóterek, piknikezőhelyek újultak meg

A térség régóta időszerűvé vált korszerűsítése öt éve kezdődött kormányzati finanszírozással, a XII. kerületi önkormányzat koordinálásával. A már megvalósult fejlesztéseket sorolva Pokorni Zoltán elmondta, hogy a 2015 és 2017 közötti időszakban elkészült a 2 kilométeres futóút, valamint a sífutópálya, teljesen felújították a síház és a libegő felső állomása közötti útszakaszt, piknikezőhelyeket, játszótereket létesítettek, kültéri fitneszeszközöket telepítettek, és az intelligens – mozgásérzékelő – világítórendszert is kiépítették.

Ezzel párhuzamosan befejeződött a János-hegyi Erzsébet-kilátó kávézójának felújítása, és tavaly a libegő felső állomása előtti területet is rendezték: tájba illő pavilonok, korszerű mosdók épültek; a Szent Ferenc Kórházzal közösen pedig egy kardioösvényt alakítottak ki.

Jelenleg is zajlik az egykori Hotel Olimpia épületének elbontása – ennek kapcsán Pokorni Zoltán elmondta, hogy a térség kisebb kapacitású, wellnessrészleggel nem rendelkező szállodái az utóbbi időben már nem voltak versenyképesek.

A tervek szerint az egykori hotel melletti útszakaszt átadják a kirándulóknak. A Normafánál új látogatóközpont épül, ennek föld alá süllyesztett része a sípályák gondozásához használt eszközöket is elrejti majd. A síház melletti parkoló áthelyezésével pedig ezt a „holt” területet is a sétálók vehetik birtokba.

Jó hír a téli sportok kedvelőinek, hogy hamarosan elkészül a szánkópálya, majd megkezdődik a sílesiklópálya kialakítása. Az MTÜ egy lombkoronasétány létrehozására is javaslatot tett a Normafa térségében, ennek lehetőségét egyelőre vizsgálják – tette hozzá a polgármester.

Zugligeti fejlesztések

A Zugligetben zajló beruházások kapcsán Pokorni Zoltán megemlítette az egykori Lóvasút-végállomás épületének rekonstrukcióját, a műemléképület korszerű rendezvénytérként és a kerületi helytörténeti gyűjtemény otthonaként született újjá.

Kulturális és rendezvényközpont lett a Lóvasút végállomásából

Fotó: hegyvidek.hu

Új funkciót találtak a hajdani Fácán Nagyvendéglőnek is, az épületből iskola lett. Zajlik a Niche-kemping rehabilitációja, illetve megkezdődött a Hild-villa műemléki felújításának előkészítése, a tervek szerint az épületben Aba-Novák-gyűjteményt rendeznek be.

A polgármester hozzátette, a beruházások célja, hogy a Normafa térsége korszerű kirándulóhellyé váljon, és az eddig szinte csak a síház és a János-hegyi kilátó közötti szakaszra koncentrálódó forgalmat nagyobb területre húzzák szét, illetve funkciók szerint is különválasszák.

 

Meghosszabbítanák a fogaskerekű útvonalát

A budapestiek kedvelt pihenőhelyének jobb és élményszerűbb megközelítését szolgálná a fogaskerekű meghosszabbítása is, ez a régóta megfogalmazott javaslat a Széll Kálmán tértől egészen a Normafáig vezetné a nyomvonalat.

A tervek szerint a Normafáig közlekedne a fogaskerekű

Fotó: hegyvidek.hu

A külön programként futó, mintegy 30-35 milliárd forintos (és egyelőre bizonytalan kimenetelű) beruházásban a vonal felújításán túl új szerelvények vásárlása is szerepelne, olyan kocsikra lenne ugyanis szükség, amelyek villamosként és fogaskerekűként is működnek.

Pokorni Zoltán szerint egy ilyen fejlesztésnek akkor van értelme, ha az egyedi kivitelezéssel is hangsúlyozni lehet a fogaskerekű unikalitását: olyan faburkolatos, rézkilincses, bőrfogantyús szerelvényekre lenne szükség, amelyek megjelenésükben felidézik a múltat, és egy Normafához vezető kirándulást akár a külföldiek számára is élménnyé tesznek. A Széll Kálmán térhez való kapcsolódás pedig azért fontos, hogy a kirándulók a városban hagyják az autóikat.

 

Felújítják a Libegőt

Szintén a Normafa térségének korszerűsítését célozza a Zugligeti Libegő fejlesztése, a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésén többek között erről is beszámolt Zsákay László György, a BKV Zrt. turisztikai és értékesítési divízióvezetője. A jövőre 50 éves libegő küllemében és technikai paramétereit tekintve is megújul.

Modernizálják a Libegőt is

Fotó: hegyvidek.hu

Az eddigi kétüléses székek helyett négyszemélyes, ernyővel fedett gondolák közlekednek majd, a sebesség pedig szükség szerint változtatható lesz, ami a nagyobb biztonságot szolgálja. Fontos fejlemény, hogy a libegőt kerékpárok és sílécek szállítására is alkalmassá teszik.

Továbbá új beléptetőrendszert alakítanak ki, és kiépítik az éjszakai világítás rendszerét, amely igény szerint bármikor bekapcsolható lesz.