Németországban és a Balatonon is gyűjtenek a Mikulásgyár javára

Forrás: turizmus.com

 2023. november 25. 15:32

Németországban már gyűjtenek a magyar karitatív akció javára. Sok külföldi személyesen keresi fel a Mikulásgyárat és vállal önkéntesmunkát a budapesti eseményen.

Az első település, ahol a jótékonysági akciót elindították a helyi magyarok, Nauheim, a hesseni tartomány tizezer lakosú városkája. Lang Szabolcs, az egyik helyi élelmiszerbolt vezetője elmondta, már korábban is csatlakoztak a kezdeményezéshez, akkor mintegy 800 kg adományt tudtak Magyarországra küldeni.

Zsolnai Endre, a Mikulásgyár főszervezője mindezekhez hozzátette, hogy minden évben, a világ számos pontján gyűjtenek a Mikulásgyárnak, Ausztrálián át, Hollandián keresztül Németországig. Az utóbbi régióban különösen nagy figyelmet kap a Mikulásgyár, hiszen volt olyan év, amikor 21 helyszínen gyűjtötték az ajándékokat a német városokban.Ma már sok külföldi személyesen keresi fel a Mikulásgyárat. Közülük sokan vállalnak önkéntesmunkát a budapesti eseményen. Van, aki a szabadságolását is úgy intézi, hogy néhány napot a karitatív akció helyszínén tudjon tölteni. Tavaly Spanyolországból érkezett a legtöbb külföldi önkéntes, de ázsiai és ausztrál felnőttek is besegítettek a Budapesti akció munkájába – közölte Zsolnai Endre.

Idén a Mikulásgyár új helyszínre költözik, a IX. kerületben, a Bakáts téren állítják fel az adományozói központot. Az ajándékokat  december 1. és 21. között lehet majd leadni.

Idén a IX. kerületben, a Bakáts téren állítják fel az adományozói központot

Fotó: Mikulásgyár

Az akció idei érdekessége, hogy a turisztikai szakemberek által létrehozott balatoni mesehős, Füred Kapitány is bekapcsolódik a Mikulásgyár munkájába. Vele cukrászdában, kalandparkban, szállodában találkozhatnak a családok.  Ezekre a helyekre a Balatonra látogató gyerekek is elhozhatnak egy-egy mesekönyvet, amelyekért cserébe egy finom teát (egy csésze szeretet) kapnak a gyerekek. Az adományokat a cukrászdákból szintén beszállítják majd a Mikulásgyárba. Az akcióval a jótékonyság mellett, arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, a Balaton a nyár végével "nem zárt be".   Télen is számos cukrászda, étterem várja a turistákat.

Helyszínek, ahol majd leadhatók a balatoni adományok:

  • Toyee Kalandpark, Siófok
  • Balatonkenese, Eleven cukrászda
  • Márton Cukrászda Balatonlelle
  • Móni Süti Cukrászda – Gyenesdiás
  • Füred Kapitány bázisa – Hotel Laroba, Alsóörs