Nem bánták meg a fürdők, hogy kizárták az oltatlanokat

Forrás: turizmus.com

 2021. december 19. 10:53

Pozitív tapasztalataik vannak azoknak a fürdőknek, ahol újra kötelezővé tették a védettségi igazolványt a belépéshez. Csak rövid időre vagy egyáltalán nem esett vissza forgalmuk. Sőt, a vendégek a döntés miatt nagyobb biztonságban érzik magukat járványügyi szempontból.

Érdemi visszaesést nem okozott a vendégforgalomban a védettségi igazolvány kötelezővé tétele – közölte Sívó Roland, az Aquaworld Resort létesítményigazgatója a Portfolio érdeklődésére.

Amint arról a turizmus.com is beszámolt, náluk november 5-e óta kötelező mind a szálloda, mind a fürdő vendégei számára, hogy igazolják a koronavírussal szembeni védettségüket. Ez az előírás bevezetése utáni második héten okozott néhány százalékos vendégszámcsökkenést, de utána újra fokozatosan emelkedett a látogatók és a hotelvendégek száma. Novemberben a szállodában közel 63 százalékos kihasználtsággal sikeres hónapot zártak, fürdőben viszont érezhető volt a visszaesés, de ezt egyértelműen a romló járványügyi helyzetnek tudják be.

Az év végi szállodai forgalom alakulásáról Sívó Roland elmondta, az értékesítéseik lassultak, amiben bizonyosan szerepet játszik az ausztriai zárlat is, a karácsonyi és a szilveszteri időszak 50 százalékos telítettségen áll az Aquaworldben, az ünnepek közötti időszak pedig 75 százalékon.

A Széchenyi fürdőt jelentős részben most is a külföldi turisták látogatják

Fotó: sbjony/123RF.COM

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. november 20-án vezette be ismét, hogy fürdőit kizárólag védettségi igazolvánnyal vagy oltási igazolással és személyazonosításra alkalmas okmánnyal látogathatják a vendégek. Szűts Ildikó vezérigazgató elmondása szerint korábban sokan szorgalmazzák, hogy a fürdőkbe csak oltott személyek jöhessenek be, így ennek bevezetése nem okozott komolyabb fennakadást. Az állami, Nemzeti Sportközpontok fürdőiben azonban továbbra sem kérnek védettségi igazolványt.

A történelmi műemlékfürdőiket jelentős részben most is a külföldi turisták keresik fel, a Széchenyi, a Gellért és Rudas fürdőkben a vendégforgalom egyaránt folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Vannak napok, amikor már a 2019-es vendégforgalmat meghaladó belépési adatokat láthatunk – tájékoztatott a látogatottságról.

A főleg magyarok által látogatott fürdőkben tapasztalják a vendégforgalom kisebb mértékű visszaesését. Ennek okát a vezérigazgató elsősorban azzal magyarázza, hogy a november vége óta magas koronavírus-fertőzési esetszámok miatt óvatosabbak lettek hazai látogatók.