Nem lesz karácsonyi díszkivilágítás Budapesten, ennyit spórol vele a főváros

Forrás: turizmus.com

 2022. október 26. 18:58

Idén nem építi ki a karácsonyi díszítő világítást a fővárosi önkormányzat az általa kezelt helyeken a jelenlegi gazdasági helyzetre tekintettel – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes előterjesztését 18 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében és 8 tartózkodás mellett támogatta a testület.
Az intézkedés révén 28,3 millió forintot lehet spórolni, illetve – mint írták – jelentős szén-dioxid-kibocsátáscsökkentés is elérhető. Az előbbi összeget az általános tartalékba csoportosítják át – írja az MTI.

A főváros döntése nyomán idén a budapesti Andrássy út sem öltözik karácsonyi fényekbe

Fotó: MTÜ

A mostani döntés nem érinti a főváros emelt szintű, közel 300 objektumot érintő díszvilágítását, amelynek időtartamát az energiamegtakarítást célzó, első fővárosi energiacsomag részeként szeptember 1-jétől naponta két órával megrövidítették. Ez az augusztus 15-i piaci (285 forint/kWh) villamosenergia-árat figyelembe véve mintegy 226 millió forintos költségmegtakarítást jelent – állt az akkori közgyűlési előterjesztésben.

Azóta már több vidéki önkormányzat is bejelentette, hogy télre lekapcsolják a díszvilágítás, a többi között Siófokon és Szegeden is így határoztak.