Rekord vendégforgalom a Bükki Nemzeti Parkban

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 16. 09:06

Idén is rekordot döntött a vendégforgalom a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein, a legtöbb helyszínen lényegesen több vendég fordult meg idén nyáron, mint 2018-ban – nyilatkozta Nagy Júlia, az igazgatóság ökoturisztikai vezetője.

Idén tavasszal indult el az igazgatóság Bükk-vidék Geopark népszerűsítését célzó kampánya, elsősorban az egyéni turistákra fókuszálva. A kampány sikerét mutatja, hogy a legnagyobb forgalomnövekedést a Bükkben regisztrálta az igazgatóság.

 

Kiemelkedő látogatószám

A lillafüredi Anna-barlangban a 2017. évi vendégforgalmat 26%-kal haladta meg az idei látogatószám, a tavaly január–augusztusi vendégforgalomnak pedig közel a háromszorosát regisztrálták, 53%-os növekedéssel.

Anna-barlang

Fotó: Bükki Nemzeti Park

Jelentős vendégforgalom-növekedés jellemezte a szilvásváradi bemutatóhelyeket is: a Millenniumi Kilátóba 28%-kal mentek fel többen, mint a tavalyi évben, a Szalajka-völgyi Információs Ház forgalma pedig, ahol ebben az évben különféle foglalkoztató programokkal is várták az érdeklődőket, a duplájára nőtt.

Kilátás a Bükk lankáira

Fotó: Bükki Nemzeti Park

A látogatószám-növekménybe nem tartozik bele, de kiemelendő, hogy már az idén tavasszal átadott Szomolyai Kaptárkő bemutatóhelyen is 5775 ember fordult meg augusztus végéig.

 

Ipolytarnóc is népszerű volt

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrád megyei bemutatóhelye az Ipolytarnóci Ősmaradványok, ahol 2018-ban 60%-os volt az éves látogatószám növekedés.

Ipolytarnóc

Fotó: Bükki Nemzeti Park

A tendencia – ha nem is ilyen mértékben – folytatódott idén is, az év elején, április végéig a tavalyi hasonló időszakban regisztrált forgalom négyszeresét fogadta a terület, a nyári hónapokban pedig 7,6%-kal nőtt a vendégek száma a tavaly nyári hónapok forgalmához képest, így összességében augusztus végéig a BNPI bemutatóhelyeit több mint 15 ezer fővel keresték fel többen, mint 2018 hasonló időszakában.

Korábban itt írtunk róla, hogy milyen fejlesztések valósultak meg a nemzeti park területén.

 

Ökotudatosságra buzdítanak

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai szakemberei arra kérik a látogatókat, hogy az őszi időszakban is figyeljenek oda a környezeti fenntarthatóságra, ne szemeteljenek az erdőkben, legyenek ökotudatosak a pihenésük során.

Az Igazgatóság tanácsai ezzel kapcsolatban itt olvashatók.