Sétány lesz a pesterzsébeti Duna-parton

Forrás: turizmus.com

 2019. július 31. 12:01

Fővárosi támogatással közel egy kilométer hosszú sétányt alakítanak ki Pesterzsébeten, a Kis-Duna partján.

Pesterzsébet legszebb része a Kis-Dunapart, amely jelenleg csak nagyon rövid szakaszán járható. Nem sokáig marad ez így, mivel az önkormányzat támogatást nyert a Duna sétány kialakítására a Fővárosi Önkormányzattól – számol be a tervezett fejlesztésről a kerület lapja.

A városvezetés reményei szerint jövőre a közelmúltban átadott jódos-sós gyógyfürdőtől a kerület közigazgatásai határáig, 900 méter hosszan sétálható lesz a part.

– Az önkormányzat hosszú évek óta szeretné, ha újra pezsgő élettel telne meg a part. Ennek érdekében az elmúlt években számos fejlesztést hajtott végre a területen; a Hullám Csónakházak közül mára négy megújult, melyek új funkciókat kaptak. Az ott működő vízi létesítmények üzemeltetői az evezősturizmus megerősítését tervezik, kikötési, étkezési és szálláslehetőséggel, Pesterzsébet Önkormányzata pedig – csatlakozva ehhez az elképzeléshez – a part megnyitását tűzte ki célul – mesélt az előzményekről R. Takács Eszter kerületi főépítész.

Újjáéled az erzsébeti Duna-part

Fotó: pesterzsebet.hu

A sétány a gyógyfürdőtől kezdve a csónakházak és éttermek előtt fut majd, és a jelenleginél jóval egyszerűbben, több helyen lehet megközelíteni a Vízisport utca felől. A víz közeli élmény növelésére a tervezők a sétányhoz sok „vízi sétányt” álmodtak meg, vagyis olyan stégeket, amelyek a part menti gyalogútból indulnak ki, és néhány 10 méter után abba is érnek vissza.

Kialakítanának a stégeken napozóteraszokat, egyes stégek közé pedig hálókat helyeznének el, amelyeken szintén pihenni lehetne. A sétány teljes hosszában kiépítik a közvilágítást, és térfigyelő kamerákat is kihelyeznek.

A tervekben új funkciók létrehozása és a régiek megújítása is szerepel, így a vizes játszóteret felújítanák és új elemekkel – többek között egy bárkával – bővítenék, a játszótér mellett pedig kültéri fitneszpark és piknikező hely létesülne.

Mivel a sétány szélessége nem engedi, ott csak gyalogosan lehet majd közlekedni, a kerékpárosoknak a Vízisport utcában alakítanak majd ki külön sávot.

A stégen napozóteraszokat is terveznek

Fotó: pesterzsebet.hu

A pályázat értelmében a megvalósítási határidő két év, az önkormányzat azonban már jövő nyáron meg szeretné nyitni a sétányt.