Itthon is a négy évszakos hegyvidéki turizmusé a jövő

Forrás: turizmus.com

 2024. május 15. 11:06

A hazai négy évszakos hegyvidéki turizmus és a szabadidős sísport legelkötelezettebb képviselői közösen ünnepelték a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter Egyesület és a Normafa Park 10. születésnapját május 14-én a Normafa Síházban.

Napra pontosan 10 évvel a megalakítást követően, 2024. május 14-én illusztris vendégek társaságában ünnepelte a 10 éves jubileumát a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter. Az eseményen jelen volt és beszédet mondott Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár, Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere, valamint Fonti Krisztina, a XII. kerület alpolgármestere, a Hegyvidék polgármester-jelöltje illetve Mikó Gergely, a Normafa Park igazgatója is.

Illusztris vendégek társaságában ünnepelte a 10 éves jubileumát a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter

Fotó: Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter

Az esemény a 2020 októberében egyesületté alakult, jelenleg 25 tagot számláló klaszter éves közgyűlésével kezdődött. Az ünnepi ebédre már a meghívott vendégek is hivatalosak voltak, ezt követően került sor az ünnepi torta felvágására, a délután folyamán pedig közös séta során folytatódott az eszmecsere.

Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke beszédében megköszönte a tagoknak és minden együttműködő partnernek a közös gondolkodást, cselekvést. Elmondta: 2013 júniusában állt nyilvánosság elé Pokorni Zoltán a Hegyvidék polgármestere a Normafa Park fejlesztése témájában, ezt követően rendezték meg a Normafa Konferenciát. Ez a tanácskozás adott löketet egy olyan szakmai szervezet létrehozására, melyhez az összes, a sísport és hegyvidéki turisztika irányába elkötelezett szervezet csatlakozhatott – számolt be az eseményről a síeljitthon.hu.

A szakember jövőképet illetően hangsúlyozta a négyévszakos hegyvidékéi turizmus irányának fontosságát.

„Tisztában vagyunk vele, hogy az Alpok vagy a Tátra másfajta élményt kínál, de a Normafa a jó példája annak, hogy lehet vonzóvá és attraktívvá tenni az alacsonyabb magasságuk ellenére nagyon is szerethető hazai hegyeket" - hangsúlyozta. Szintén követendő példaként említette a komplex szabadidős élményeket kínáló Zemplén Kalandparkot Sátoraljaújhelyen, a létesítményben két libegő, kabinos felvonó, bobpálya, mászófal, kalandtúra pálya, átcsúszó kötélpálya, sípálya üzemel és hamarosan átadják a 700 méter hosszú, részben üvegfelületű hidat is.

A Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter Egyesület és a Normafa Park 10 éves jubileumát ünnepli

Fotó: Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter

 

„A négy évszakos hegyvidéki turizmusnak igenis van jövőképe hazánkban" – emelte ki, ráadásul környezetvédelmi szempontból is előnyösebb hazai úticélt választani. Az eseményen döntés született arról, hogy a vitorlabontó versenyek és ünnepségek mintájára már az idén megrendezik azt a hagyományteremtő téli szezonnyitó rendezvényt, melyre az összes hegyvidéki sport szerelmesét, valamint társadalmi- és piaci szereplőjét meghívják.

Fehér Gyula felhívta a figyelmet arra is, hogy a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter Egyesület és a Normafa Park 10 éves jubileuma mellett 2024-ben a Síoktatók Magyarországi Szövetsége 35 éves, a Mátraszentistváni Sípark 20 pedig éves születésnapját ünnepli.