Ebben a városban telepítették az ország első fesztivál-erdőjét

Forrás: turizmus.com

 2024. május 16. 11:52

A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a SopronFest fenntartható fesztiválként legyen jelen a hazai kínálatban. Május 15-én a fesztivál keretében telepítették és adták át Sopron első, hangsúlyosan termő gyümölcsfajokat felvonultató Miyawaki, azaz tápláló városi mini erdőjét.

A SopronFest szervezői számos eszközzel támogatják a fenntartható fesztiválélményt. Helyi gazdaságokkal és vállalkozókkal dolgoznak, legyen szó dekorációs eszközökről, színpadtechnikáról, vagy éppen az ételárusok alapanyagairól. A dolgozók és a látogatók számára több ivókúttal készülnek, ezzel is csökkentve a palackozott víz mennyiségét, a vendéglátás karbonlábnyomának csökkentése érdekében pedig bővített vegetáriánus és vegán kínálattal készülnek. Támogatják a közösségi közlekedést, együttműködnek környezetvédelmi szervezetekkel, emellett adatgyűjtést is végeznek a fenntarthatósági terhelésre vonatkozóan - olvasható közleményükben. A fesztiválon edukációs programokat, kiállítást, workshopot is szerveznek a környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében.

„Fenntartható fesztivál megvalósítása a célunk. Ez abban is megnyilvánul, hogy minden területen előnyt élveznek a régió beszállítói, legyen szó alapanyagokról, vagy éppen a munkaerőről, az alvállalkozók kiválasztásáról – emelte ki Lobenwein Norbert, a fesztivál egyik alapítója.

A Miyawaki mini erdő fái nagyon gyorsan nőnek, sűrűbbek és nagyobb biológiai sokféleséget tartalmaznak a hagyományos erdősítéseknél

Fotó: SopronFest

 

Ma már Sopron Budapestről 2,5 óra alatt elérhető vonattal, ennek használatára buzdítják közönségünket, a városon belül pedig a biciklizést preferálják. A fő helyszínükön, a Lővérekben a Magyar Kerékpáros Szövetség segítségével kerékpármegőrzőt alakítottak ki. A pünkösdi hosszú hétvégén a fesztiválozók ingyen használhatják a belváros és a Lővérek között közlekedő buszokat.

A fenntarthatóság terén azonban talán a legfontosabb törekvés a fesztivál méretére és jövőbeli céljaira vonatkozik.

„Olyan „emberi léptékű" fesztiválon dolgozunk, amit hosszú távon is képes ellátni a város. A helyi szolgáltatók és szállásadók oldaláról telt házzal működik, de hosszabb távon is stabil ünnepe lehet Sopronnak, és fontos eredményeket mutathat fel a belföldi turizmus terén is" – emeli ki Lobenwein Norbert.

A fenntarthatósági törekvések jegyében a városban Miyawaki mini erdőt ültettek. Ezek nagyon gyorsan nőnek, sűrűbbek és nagyobb biológiai sokféleséget tartalmaznak a hagyományos erdősítéseknél. Városi környezetben hatékony szerepet játszanak a levegő tisztításában, elnyelik a zajt, vizet párologtatnak, esztétikai élményt nyújtanak, csökkentik a nyári hősziget effektust a városi környezetben.