Tízezrek tiltakoztak a Kanári-szigetek fenntarthatatlan turisztikai modellje ellen

Forrás: turizmus.com

 2024. április 22. 17:03

Több tízezren tiltakoztak a hétvégén a Kanári-szigeteken, azt követelve, hogy a kormány gondolja újra turisztikai stratégiáját és maximálja a spanyol szigetcsoportra látogatók számát. Azzal érvelnek, hogy a modell megfizethetetlenné és fenntarthatatlanná tette a helyi lakosok életét.

A Canarias tiene un límite A Kanári-szigeteknek is van határa jelmondat alatt lezajlott tiltakozást több környezetvédelmi csoport is támogatta, többek között a Greenpeace és a WWF.

"Eljutottunk arra a pontra, amikor az erőforrások felhasználása és az itteni lakosság jóléte közötti egyensúly megbomlott, különösen az elmúlt évben"  mondta Víctor Martín, a tüntetést szervező és koordináló csoport szóvivője.

A rendőrség szerint nyolc szigeten összesen 20 ezren vettek részt a tüntetéseken, de a szervezők szerint inkább 50 ezerre tehető a számuk  közölte a spanyol TVE közszolgálati televízió.

A demonstrációk mellett a csoport tizenegy tagja már egy hete éhségsztrájkol, hogy tiltakozzon a Tenerife déli részén tervezett két nagy luxusberuházás ellen, amelyet illegálisnak és teljesen szükségtelennek tartanak  számolt be róla a The Guardian.

 

A túlturizmus természeti és társadalmi hatásai miatt aggódnak

Ahogy korábban megírtuk, a szervezők hangsúlyozták, nem a "turistafóbia" miatt vonulnak az utcára. A szigetek jelenlegi turisztikai modelljét azonban fenntarthatatlannak tartják, mert számos olyan környezeti problémához vezet, amelyek a szárazföldi és tengeri ökoszisztémák összeomlását okozzák, és nagyon komoly társadalmi problémákat generálnak.

Ilyenek a helyiek mindennapi életére gyakorolt negatív hatások, többek között a közlekedési problémák és a megfizethető lakhatás hiánya is.Emellett a helyiek szerint a turisták növekvő beáramlása, a hosszabb időt a szigeteken töltő nyaralók a közegészségügyi és oktatási rendszereket is terhelik, ami a szigetlakók életminőségének romlásához vezet.

Tavaly 13,9 millióan látogattak el a 2,2 millió lakosú szigetcsoportra. A szigetek GDP-jének mintegy 35 százalékát a turizmus adja  csak 2022-ben 16,9 milliárd eurót hozott -, de a helyiek szerint az iparág megterheli a természeti erőforrásokat, és az ott élők nehezen tudják megfizetni a lakásbérleti díjakat.
A spanyol nemzeti statisztikai intézet adatai szerint a Kanári-szigeteken élők 33,8%-át fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélye, ami Andalúzia kivételével a legmagasabb arány az országban.A tüntetők arra is felhívták a figyelmet, hogy a globális felmelegedésnek, a száraz teleknek köszönhetően a vízkészlet csökken, ez pedig a turisták növekvő száma miatt vízügyi vészhelyzethez vezethet. Hangsúlyozták, hogy a helyi lakosok bérei olyan alacsonyak, hogy nem fedezik az alapvető megélhetési költségeket, különösen a jelenlegi válságban, amely ugyan globális, de a Kanári-szigeteken erősebben érezhető, hiszen gyakorlatilag mindent importálniuk kell.

A tüntetéseket szervező csoport hangsúlyozta, hogy a Kanári-szigetek turisztikai modelljének teljes újragondolása nem várhat. "Amit mi kérünk, az nagyon egyszerű. Tekintettel arra, hogy a turizmus a fő gazdasági tevékenység és egyben az összes probléma oka, azt akarjuk, hogy azonnal állítsák le a két megaprojektet"  céloztak a tenerifei fejlesztésekre.

kanari_strand

Strandolók Gran Canaria Playa del Inglés strandján

Fotó: 123rf.com

Emellett egy turisztikai moratóriumot is kérnek, illetve egy tanulmányt, amely azt vizsgálja, hogy az egyes szigetek milyen terhelést bírnak el, és átlépték-e már a kritikus pontot.

Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek regionális elnöke elmondta, hogy kormánya már intézkedik. "Minden intézkedés, amelyet ez a kormány hozott, ennek a modellnek a felülvizsgálatán alapult"  mondta a héten újságíróknak. "A Kanári-szigeteki turisztikai modell eddig sikeres volt, de természetesen vannak pontjai, amelyeket tökéletesíteni lehetne."

 

Nemcsak a Kanári-szigeteken probléma a túlturizmus

A közszolgálati televízió szerint Madridban és Barcelonában is összegyűltek a tüntetők, hogy támogatásukról biztosítsák a Kanári-szigeteken demonstrálókat.

A túlturizmus már számos spanyol városban és régióban komoly probléma. Többek között Barcelonában is heves tiltakozásokat és ellenérzéseket vált ki, Sevillában pedig arra késztette a hatóságokat, hogy fontolóra vegyék, hogy a látogatóktól díjat szedjenek be, amennyiben felfedeznék a város híres Plaza de España terét.