Tízmilliárd forintból újul meg Tokaj történelmi belvárosa, itt vannak a fejlesztések

Forrás: turizmus.com

 2024. március 21. 13:09

Több mint 10 milliárd forintot biztosít a kormány Tokaj belvárosának megújítására. A polgármester beszámolója szerint új életre kel a történelmi település főtere és a környező utcák. Több ezer négyzetméternyi ingatlant érintenek a beruházások.

Történelmi léptékű fejlesztés valósul meg Tokaj belvárosában, 800 méter hosszan újul meg a város fő utcája, parkok, kávézók, éttermek létesülnek – írtuk meg korábban a Turizmus.com.

A beruházások elindultak, a részletekről Posta György polgármester most az Indexnek számolt be. Szavai szerint a fejlesztések célja, hogy az immár 951 éves Tokaj a világörökségi rangjának megfelelő környezetben fogadhassa a hazai és nemzetközi turistákat, hogy látogatói ne csupán egy-egy pincelátogatás kedvéért keressék fel, hanem több napot időzzenek a városban és környékén. .

A közzétett adatok szerint Tokaj önkormányzata több mint 3,8 milliárd forint támogatást kapott fejlesztésre, emellett csaknem 3,5 milliárd forintot kap az Aranysas Fogadó Kft., amelynek tulajdonosa Kreinbacher József. A Főtér Investment Kft. is hasonló összegből, 3,49 milliárd forintból fejleszthet, de 1,1 milliárdból az SKDNZ Ingatlanhasznosító Kft. is megújíthat egy ingatlant, ahogy a Tokaji Írótábor Egyesület is kapott 750 millió forint támogatást.

 

Gasztro-kulturális fejlesztések belvárosban

A polgármester a lapnak elmondta, hogy a vonzóbb településkép nemcsak a turistákat szolgálja, hiszen a város egésze élhetőbb lesz. Új éttermekkel, kávézókkal, parkokkal gazdagodik a település, így a belváros zöldterülete is jelentősen megnő. A városvezető szerint a leglátványosabb a főtér és a hozzá kapcsolódó utcák és terek megújulása lesz.

latvanytervek_tokaj

Az egykori Tokaj áruház helyén épülő épület látványterve

Fotó: K2 Lab

A munkálatok az óváros képét évtizedek óta torzító Tokaj áruház épületének bontásával kezdődtek novemberben. Az egykori szocreál épület helyén egy, a borvidék 16. századi fénykorát idéző, a város arculatához illeszkedő gasztronómiai és kulturális funkciókat ellátó épület kerül, amiben étterem és szálláshely-szolgáltató is helyet kap majd. A terveket a K2 Lab építészei készítették el.

Visszakapják régi fényüket a város emblematikus homlokzatai, megszépül a műemléki Városháza és a Járási Hivatal épülete.

Új életre kel a nagy múltú, országos műemléki védettségű, leromlott állapotú Arany Sas fogadó is, amely Tokaj első fogadóépülete volt. Az épületet látogatói élményközponttá alakítják majd, amelyben interaktív víz- és szikvízmúzeum is lesz, valamint egy különleges parkot is kialakítanak.

latvanytervek_tokaj

Az Arany Sas fogadó épületéből látogatói élményközpont lesz (látványterv)

Fotó: Arany Sas Fogadó Kft.

Új funkciókkal bővül a Tokaji Írótábor ikonikus épülete, a ZÁKÓ Ház.

Megújul a Schickedanz-ház néven ismert épület is. A Schickedanz-ház fejlesztője, Scheer Sándor az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a védett épületben egy étterem és rendezvényközpont kialakítását határozták el, szándékaik szerint Tokaj sétálóutcájának méltó sarokkövét teremtik meg, munkahelyeket hoznak létre és pezsgő közösségi teret alakítanak ki 2026-ra.

 

Teljes megújulás 2026-ra

A tervek szerint a városközpont teljes megújulása szűk két év múlva, 2026-ra valósul meg.

"Hiszem, hogy a fejlődés nem áll meg az épületek és a városkép újjászületésénél, hiszen a megújult városrészbe, úgy gondolom, hogy még több turisztikai szolgáltató költözik majd és nyit üzletet” – nyilatkozta a polgármester. Várakozásai szerint a fejlesztéseknek köszönhetően új turisztikai termékek jönnek létre, amelyek tovább növelik a turizmusból származó települési bevételeket, és munkát teremtenek a helyieknek. A polgármester abban is bízik, hogy hatásukra lesznek, akik visszavándorolnak Tokajba, sőt új betelepülőkre is számít.