A cápánál is veszélyesebb szörnyeteg a Dunában

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2024. május 25. 13:06

Vácott, a Pannonia Házban, május 24-én nyílt meg Kolodko Mihály különleges kiállítása.

A Dunakanyar kapujának is nevezett Vác már-már túl közel – 40 kilométerre – van Budapesttől. Vonattal kevesebb, mint 30 perc a Nyugati pályaudvarról, de alig több idő alatt, az M2-es autóúton autóval is elérhető. Aki nem siet ennyire, annak a fővárostól kiépített kerékpárút vezet, amely a város szívében, a Duna-parton csatlakozik a nemzetközi Eurovelo 6 kerékpárúthoz. Végül, de nem utolsó sorban a Duna is színesíti a közlekedési lehetőségeket, hiszen a Mahart hop on hop off és kiránduló járatainak, valamint a szárnyashajónak is van Vácnál megállóhelye, illetve a Szentendrei-szigettel közvetlen kompjárat is összeköti.

A város látványos, barokk főtere

Fotó: VisitVác

Május 24-én, a város és a PR in Hungary közös szervezésében kulturális és turisztikai újságírók ismerkedhettek meg Vác művészeti, illetve történelmi kínálatának legjavával.

A vonattal érkező újságírókat ez az omnibusz várta a pályaudvaron

Fotó: turizmus.com

Az újságírókat Matkovich Ilona polgármester, valamint Kelecsényi Ágnes, a Vác és Környéke TDM ügyvezetője köszöntötte.

Az újságírók megtudhatták, hogy Vác, az ezeréves egyházmegyei központ Magyarország nyolcadik legtöbb műemlékkel büszkélkedő városa. Elég nagy ahhoz, hogy számtalan látnivalót tartogasson, ugyanakkor elég kicsi ahhoz, hogy a legfontosabb történelmi és kulturális attrakciókat, valamint a páratlan szépségű Duna-partot gyalogszerrel is bejárhassák a turisták.

Kelecsényi Ágnes (balra) és Matkovich Ilona (az asztalfőn) köszöntötte a sajtó képviselőit

Fotó: turizmus.com

A Vácra látogatók átélhetik egy történelmi kisváros hangulatát, macskaköves utcákon járva helyiekkel találkozhatnak, a vendéglátás pedig a helyi értékekre épül. Mindezek az adottságok teljes mértékben lefedik a jelenlegi nemzetközi turisztikai trendeket, a fenntartható turizmus, a lokális értékeken nyugvó attrakciók, a slow turizmus és a „meet the locals” érzést.

A váci sajtóút legelején, a Remete Pince étteremben az újságírók megkóstolhatták a Mária Terézia melange-t, azt a különleges ízesítésű, signature kávét, amelyet a hajdani királynő emlékére alkottak, s amelyet immár 15 helyi étteremben, illetve kávézóban kínálnak.

Mária Terézia emlékének nem véletlenül szentelnek kiemelt figyelmet a városban, hiszen a 18. század közepén tett látogatása, valamint a Vácnak adományozott nagyon jelentős adománya meghatározó volt a település mai arculatának kialakításában, a barokk épületegyüttesek létrejöttében.

Vác látványos és kellemes Duna-partjának egy részlete

Fotó: VisitVác

A polgármesteri beszélgetés után a sajtó képviselői megismerkedhettek Vác négy kulturális nevezetességével. Először a Tragor Ignác Múzeum Memento Mori kiállítását tekintették meg.

Koporsók és múmiák a Tragor Ignác Múzeum pincéjében

Fotó: VisitVác

Három évtizeddel ezelőtt, 1994-ben, a váci főtéren álló Domonkos templom helyreállítási munkálatai során a templom alatti kripta több mint 150 évvel korábban befalazott lejáratára bukkantak. Legnagyobb meglepetésükre egy kiválóan szellőző, és speciális páratartalmat, illetve hőmérsékletet biztosító helyiséget találtak. Kiderült, hogy a különleges klímának köszönhetően 262, többnyire jó állapotú, színes, fakoporsóban a 18. század közepétől a 19. század elejéig oda temetett és spontán mumifikálódott váci polgár tetemét találták meg.

A kriptában a koporsókat egymásra rakták, ami a tudósok szerint ugyancsak hozzájárult a holttestek spontán mumifikálódásához

Fotó: turizmus.com

A múmiák többsége a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárába került, de néhány megtekinthető a Tragor Ignác Múzeum mély pincéjében is.  A feltárt kripta különlegessége még az is, hogy a legtöbb halott személyazonosságát be tudták azonosítani, így például ott találták Würth Ferenc váci kanonok (1703–76) koporsóját, illetve múmiáját is.

Ezt követően az újságírók átsétáltak az ún. Elefántos Házba, ahol megtekinthették A reneszánsz sárkány című kiállítást. Ez Báthori Miklós (1474–1506) váci püspökké szentelésének 550. évfordulójának állít emléket. A tárlat szeptember 15-ig tekinthető meg. Az emlékév folyamán a szervezők látványos, korhű felvonulással, hagyományőrző bemutatókkal, időszaki kiállításokkal, koncertekkel, előadásokkal, jelmezversennyel, kézműves foglalkozásokkal, reneszánsz finomságokkal is várták az érdeklődőket.

A két következő program már a jelenről szólt. Az újságírók felkeresték az ország egyetlen, Sajdik Ferenc műveit bemutató állandó gyűjteményt. A Pannónia Ház épületében berendezett tárlat mintegy 160 eredeti alkotást vonultat fel a ma is aktív, Kossuth-díjas grafikus, karikaturista műveiből.

Sajdik Ferenc alkotása azt a pillanatot ábrázolja, amikor Mária Terézia megérkezett a tiszteletére emelt diadalívhez

Fotó: VisitVác

A sajtóút apropója volt a nap fénypontja, amikor az újságírók részt vehettek a Kolodko Mihály műveit bemutató, december 8-ig látogatható tárlat megnyitóján, ugyancsak a Pannónia Házban. Az eseményen részt vett a Vácon élő művész is.

Az első látásra megdöbbentő, de igencsak hatásos alkotások a „Dunai cápa – ragadozó hulladék” fantázianév alatt olyan cápák, amelyeket a művész a folyóból kifogott szemétből hozott létre.

A szemétből alkotott dunai cápa

Fotó: VisitVác

A kiállítással – amelyet a város mellett jelentős mértékben támogat a Duna-Dráva Cement művek is –, arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy amilyen nagy és félelmetes ragadozó a cápa, ugyanolyan veszélyes és idegen a Dunában a szemét, amit hol visz a víz, hol otthagy a folyóparton.

Kolodko Mihály az egyik "szemét" cápával

Fotó: turizmus.com

A Vácra látogatók máshol is találkozhatnak Kolodko Mihály alkotásaival, a sok helyről ismert miniszobrokkal. Az egyik legérdekesebb talán az, amelyik Mária Teréziát ábrázolja a tiszteletére emelt diadalív mellett, amely alatt azonban a királynő, a legenda szerint, soha nem haladt át.

Mária Terézia mini szobra a váci diadalívnél

Fotó: VisitVác

A turisták azonban bátran átsétálhatnak az ország egyetlen diadalíve alatt.

További turisztikai információk a városról: www.visitvac.hu