Tourinform-kiválóságok: múmiák, mesefigurák és gazdag kulturális kínálat Vácon

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 17. 09:00

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményértékelő rendszerében legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

Az ország csaknem 100 Tourinform irodájából az egyik legkiemelkedőbb a váci, amely 2022-ben ünnepelte alapításának 30. évfordulóját.

A megújult iroda a város szívében várja a látogatókat

Fotó: Tourinform Vác

A város szívében, a barokk főtéren meghúzódó iroda egész évben várja a látogatókat, hogy szívélyesen elkalauzolja őket Vác történelmi örökségekkel teli utcáin, és emellett a térség népszerűségét is növelje.

A város minden évszakban gyönyörű

Fotó: Tourinform Vác

 

Egyediségek, helyi értékek

A központi elhelyezkedésű iroda az alapvető információnyújtáson túl rengeteg egyéb szolgáltatással kedvez az ideérkezőknek.

A barokk Fő tér

Fotó: Tourinform Vác

Az iroda aktívan részt vesz a városi rendezvények lebonyolításában, legutóbb például a Váci Világi Vigalom keretében sétahajókázással lepték meg a fesztiválozókat. A helyi képzőművészek kiállításainak is otthont nyújt az irodahelyiség, a kiállított festményeket pedig eladásra kínálják.

Fesztiválokból sincs hiány a városban

Fotó: Tourinform Vác

 

Tourinform-arcélek

Kelecsényi Ágnes, irodavezető

Sokéves szakmai tapasztalatával tavaly január óta erősíti az iroda csapatát. Ő az iroda motorja, aki tettrekészségével koordinálja és szervezi a működését. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a kapcsolatépítés a környékbeli irodákkal és a térség turisztikai szolgáltatóival.

A csapat (balról jobbra): Mosolygó Zsanett, Kelecsényi Ágnes, Somlyó Dóra, Kosdi Ibolya Mónika és Strihovanecz Petra

Fotó: Tourinform Vác

Somlyó Dóra, back office munkatárs

2009 óta az iroda működésének oszlopos tagja, aki leginkább a gazdasági, pénzügyi teendőkkel és egyéb háttértevékenységekkel segíti a Tourinform életét. Mindent tud a környékről, ezért attól sem riad meg, ha a vendégtérben kell helytállnia. A Virágos Magyarország zsűrizésében is örömmel vesz részt Petra kolléganőjével.

Kosdi Ibolya Mónika, back office munkatárs

Idestova hat éve dolgozik az irodában, leginkább a back office-ban. Végzettségét tekintve e-marketing menedzser, ezért ő lett a kreatív feladatok felelőse. Alkotóereje plakátokban, posztokban és fotókban testesül meg.

Mosolygó Zsanett, front office munkatárs

Szintén hat éve tesz hozzá odaadó személyiségével az iroda mindennapjaihoz, ahol kedves kisugárzással fogadja a vendégeket. A front office minden csínját-bínját elsajátította ez idő alatt, nincs megválaszolatlan kérdés számára. Ő felel az izgalmas belvárosi idegenvezetés megszervezéséért is.

Strihovanecz Petra, front office munkatárs. Gyakornokként kezdett az irodában dolgozni, míg turisztikai tanulmányait folytatta. Precizitásával, pontosságával és lelkesedésével mind a vendégeket, mind a munkatársakat elbűvölte, ezért nem volt kérdés, hogy az iskolai évek befejeztével visszatér az irodába. Angol felsőfokú szakmai nyelvvizsgája jól jön a külföldi vendégek érkezésekor.

Vác egyedi kávéját kötelező megkóstolni

Fotó: Tourinform Vác

 

A legnépszerűbb helyi attrakciók

Vác főtere, a Március 15. tér csodaszép barokk épületeivel önmagában káprázatos helyi érték. Itt különösen helytálló a mondás, hogy „ha az épületek mesélni tudnának…”. A teret körbejárva a szemfüles és érdeklődő turista azt veszi észre, hogy minden ház nevezetes valamiről.

A dóm monumentális épülete a Fő tér közelében

Fotó: Tourinform Vác

Például a téren magasodó Fehérek temploma (nevét a fehér ruhát viselő domonkos rendi szerzetesek után kapta) érdekessége, hogy a kriptájában nyugszanak a „váci múmiák”, vagyis a különös épségben megőrződött 18. századi leletek. A több százéves temetkezőhelyet a Memento Mori kiállításon ismerhetik meg az érdeklődők.

Memento Mori

Fotó: Tourinform Vác

Kinek ne lenne ismerős Sajdik Ferenc neve és utánozhatatlan stílusa? A Pannónia Házban időutazásra invitálnak gyerekkorunk kedvenc figurái, a Ho-Ho-Ho Horgász, Pom Pom és Gombóc Artúr, de a Sajdik-gyűjtemény pasztellportrékkal, karikatúrákkal és Váccal kapcsolatos alkotásaival is vonzza a látogatókat.

Részlet a Sajdik-gyűjteményből

Fotó: Tourinform Vác

 

2023-ban kihagyhatatlan

A Váci Madách Imre Művelődési Központban az „És akkor becsukták az ablakokat” című kiállítást lehet megtekinteni, amellyel az 1944-ben elhurcolt váci zsidóság életéről és megrendítő sorsáról emlékeznek meg.

Az Elefántos házban a Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia hagyatékából összeállított néprajzi kollekciót és iparművészeti értéket „Mindig nyíló virágok” címmel tekinthetik meg az érdeklődők.

Kolodko-miniszobor a Diadalívnél

Fotó: Tourinform Vác

Még a nyár utolsó heteiben érdemes ellátogatni az újonnan létesült dunai szabadvízi strandra is, hogy egy utolsó csobbanással zárhassuk az évszakot.