Védettségi igazolvány nélkül, személyivel utazhatunk Horvátországba (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2021. június 18. 15:03

Eddig a magyarok védettségi igazolvánnyal léphettek be Horvátországba karantén és tesztkötelezettség nélkül, mostantól azonban erre már nincs szükség, hiszen Magyarország a Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ zöld listájára került.

Ugyan Horvátországban jelenleg általános határátlépési korlátozás van érvényben, bizonyos országokból érkezők számára továbbra is be lehet lépni déli szomszédunkhoz. Ilyenek azok, akikkel Horvátország kétoldalú megállapodást kötött, illetve az EU azon tagállamaiból érkezők, akik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába – írja a koronavirus.hr portál.

horvatorszag

Ismét személyivel utazhatunk Horvátországba!

Fotó: Aleksandar Gospić/croatia.hr

Eddig a magyar állampolgárok a két állam között kötött megállapodás értelmében korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphettek be Horvátországba, amennyiben rendelkeztek védettségi igazolvánnyal.

Az ECDC oldalán található térkép június 17-i adatai alapján azonban mostantól Magyarország is zöld besorolású ország, így új szabályok vonatkoznak a magyarokra:

Azok a beutazók, akik közvetlenül az EU-ból, vagy a schengeni térség országaiból érkeznek Horvátországba, és országuk zöld minősítést kapott az ECDC listáján, ugyanolyan feltételek mentén léphetnek be az országba, mint a járvány előtt - vagyis elég felmutatniuk a személyi igazolványukat.

Természetesen mindez csak akkor érvényes, ha a beutazók nem mutatják a betegség jeleit és nem voltak szoros kapcsolatban egy fertőzött személlyel.

A hírt Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének irodavezetője is megerősítette szerkesztőségünknek.

Azon állampolgárok esetében, akik nem a zöld országokból érkeznek Horvátországba, továbbra is érvényben vannak egyéb előírások, úgy mint negatív PCR-teszt, vagy az oltás igazolása.

ecdc0617

Magyarország is a zöld országok között az ECDC listáján

Fotó: ECDC

Jó hír, hogy már vonattal is utazhatunk az Adriára. Május 28-tól elindította éjszakai járatait a Prága–Brünn–Pozsony–Budapest–Zágráb–Fiume/Split vonalon a legnagyobb közép-európai magánvasút-társaság, a Regiojet. Kollégánk is elkísérte az első járatot, majd körbenézett Split városában és egy cikkben számolt be a történelmi városközpont nevezetességeiről, az isteni, extra szűz olívaolajjal kenegetett tengeri sügérről és Nini Gergely fényesre fogdosott nagylábujjáról.

Július 2-án pedig újraindul a MÁV-START egyik legnépszerűbb éjszakai vonata, az Adria InterCity is. A vonat idén először korszerű, légkondicionált fekvő- és hálókocsikkal közlekedik a horvát tengerpartra.

*

Frissítés:

Fontos rögzíteni, hogy a védettségi igazolvány megléte – amely a két ország között kötött kétoldalú megállapodás értelmében, május óta fontos alapja volt a horvátországi beutazásnak – továbbra is szükséges a magyarországi visszautazáshoz a karanténkötelezettség elkerülésére.