300 millió forinttal támogatják a vidéki idegenvezetőket

Forrás: turizmus.com

 2020. július 01. 13:32

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. 300 millió forintos keretösszeggel hirdet hamarosan pályázatot vidéki idegenvezetők számára.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója már május végén beharangozta, hogy pályázatot írnak ki a vidéki idegenvezetők támogatására azzal a céllal, hogy ezek a tapasztalt szakemberek ne hagyják el tömegesen a pályát.

A kisfaludy.hu oldalon most megjelent tájékoztatás szerint a hamarosan meghirdetésre kerülő pályázati felhívás keretösszege 300 millió Ft lesz, és az idegenvezetők nettó 200 ezer Ft/fő vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak majd, egyszeri alkalommal. A pályázatot postai úton lehet benyújtani, egyszerűsített igénylési eljárás keretében.

A felhívásra idegenvezető engedéllyel rendelkező természetes személyek és egyéni vállalkozók, valamint idegenvezetésre jogosult jogi személyek pályázhatnak. Olyan, 2020. június 1. napját megelőzően bejelentett vidéki lakóhellyel rendelkező idegenvezető juthat forráshoz, aki a tavalyi évben idegenvezető tevékenységet végzett Magyarországon, igazolható módon volt bevétele a tevékenység űzéséből és a pályázat benyújtásakor is fenntartja ezen tevékenységét, továbbá rendelkezik hatályos idegenvezetői „igazolvánnyal” – olvasható az előzetes tájékoztatóban.

A turisták számának visszaesése miatt az elsők között maradtak munka nélkül a hazai idegenvezetők

Fotó: 123rf.com

A támogatás célja, hogy a tapasztalt vidéki szakemberek ne hagyják el tömegesen a pályát, felhasználva azt a nagy mennyiségű tudásanyagot, amivel rendelkeznek, segítsenek újraépíteni a vidéki turizmust, vegyenek részt egy minőségi turisztikai értéktár létrehozásában.

Mint ismert, a koronavírus-járvány okozta válság az idegenvezetőket sem kímélte, a turisták számának visszaesése miatt az elsők között maradtak munka nélkül a hazai idegenvezetők. Az idegenvezetők rendelésállománya minimálisra csökkent, illetve megszűnt, kiemelten sújtva a vidéki térségeket – írták a tájékoztatóban.

Kedden a hazai idegenvezetők a Bazilika előtt flashmobbal hívták fel nehéz helyzetükre a figyelmet.