Idegenvezetői összefogás – flashmob a Bazilikánál

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2020. július 01. 11:11

Piros, kék, sárga, fehér, zöld esernyők színesítették be váratlanul kedden délben a budapesti Szent István teret. A Hello Tourist! című Emil Rulez szám ritmusára hajladozva hívták fel a figyelmet problémáikra az idegenvezetők.

A külföldi példákhoz hasonlóan támogatásban és adókedvezményben reménykednek – legalább december 31-ig. Többségük szerint a jövő év előtt nem áll vissza a megszokott turisztikai forgalom.

A bajban a legfontosabb az összefogás – ezen elv alapján tartott sajtótájékoztatót a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE), a Magyar Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) és a Független Idegenvezetők Csoportja. Az összefogás pillanatát látványos flashmobbal koronázták meg a Bazilikánál, felhívva a figyelmet nehéz helyzetben lévő hivatásukra.

Deák Judit felhívta a figyelmet: az országos nyilvántartásban 15 ezer idegenvezető szerepel, ebből 4-5 ezer, aki aktívan működik – ha van turista

Fotó: MIE/MISZ

Az idegenvezetők az elsők között voltak, akik 3-4 hónappal ezelőtt minden munkájukat elveszítették, és minden bizonnyal ők lesznek az utolsók, akik majd valamikor teljes  kapacitásukkal visszaállnak. Ami a legfontosabb, át kell vészelniük ezt a kihívásokkal teli időszakot – ezt volt az üzenete az Urban Betyár Étterem és Néprajzi Élményközpontban tartott rendezvénynek.

Mint Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke fogalmazott: „Eljött az összefogás pillanata, hogy a magyar idegenvezetők megmutassák: az idegenvezetés nemcsak egy passzió, hanem olyan hivatás, amit mindenki évek óta tartó továbbképzéssel, önfejlesztéssel és Magyarország, illetve a turisták iránti szolgálat szeretetével teljesít nap mint nap. A jelenlegi nehéz és bizonytalan világgazdasági helyzetben, annak ellenére, hogy a turizmus a minimális szintre csökkent, az idegenvezetők nem panaszkodnak, optimistán néznek a jövő felé. Ennek a szakmának a 60%-a egyéni vállalkozó, a célunk, hogy valahogy túléljük ezt az időszakot, és ehhez kérünk segítséget a döntéshozóktól. Több országban is láthatunk erre példát, van, ahol 2020. december végéig 600-1500 euró/hó összeghez jutnak az idegenvezetők. Nálunk nettó százezer forint havi juttatás igazán méltányos lenne” – tette hozzá.

A szakember felhívta a figyelmet: az országos nyilvántartásban 15 ezer idegenvezető szerepel, ebből 4-5 ezer, aki aktívan működik, természetesen amennyiben van vendég.

A budapestivel egy időben, azonos koreográfiára flashmoboltak Sopronban a Tűztorony előtt, Pécsett a Széchenyi téren

Fotó: MIE/MISZ

Caesar Éva, a Magyar Idegenvezetők Szövetségének elnöke a folyamatos lobbizás fontosságát hangsúlyozta. „Az idegenvezetők turizmusban betöltött szerepének fontosságát többek közt az is mutatja, hogy legtöbbször az idegenvezető az egyetlen magyar ember, akivel egy külföldi vendég találkozik, és akivel a saját anyanyelvén kommunikálni tud. Míg régen az állami utazási irodák főállásban alkalmazták az idegenvezetőket, ma már vállalkozóként, kata adózási rendszerben dolgoznak. A jelenlegi helyzetben egy magyar idegenvezető az éves jövedelmének 80-90% százalékát április-október között nem tudja kitermelni, pedig általában ilyenkor teremtik meg a téli hónapok túléléséhez szükséges tartalékokat is. Ez most elmarad. Kértünk támogatást a NAV-tól, a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, és reméljük a nyár folyamán lesz pozitív változás” – mondta.

(Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója már május végén beharangozta, hogy pályázatot írnak ki a nehéz helyzetbe került vidéki idegenvezető támogatására, amelyről az előzetes tájékoztatás itt olvasható a szerk.)

A sajtóeseményen részt vett Marián Bilačič, a Szlovák Idegenforgalom és Idegenvezetők Társulásának (SSSCR) elnöke, a világszervezet Magyarországért is felelős regionális vezetője, szolidaritását fejezve ki a magyar idegenvezetők iránt. „A szlovák idegenvezetők havi 450 euró segítséget kaptak, holott ők is inkább dolgozni szeretnének, és nem ingyen pénzt, de sajnos erre egyelőre nincs lehetőségük” – mondta az elnök.

Ami a jövőt illeti, az idegenvezetők tisztában vannak azzal, hogy átrendeződtek a fogyasztási szokások, másra költenek az emberek, nem utazásra. Ugyanakkor reménykednek a kormányzati intézkedésekben és optimisták – ez derült ki legalábbis abból a vidám, 200 fős flashmobból, amelynek nagy sikere volt a Bazilika környékén sétálók körében, a produkciót vastaps jutalmazta.

A produkciót a téren tartózkodó nemzetközi közönség vastapssal jutalmazta

Fotó: MIE/MISZ

A flashmob ötletét az olasz idegenvezetők június elejei demonstrációja adta. Az akció közben országossá nőtte ki magát, a budapestivel egy időben, azonos koreográfiára flashmoboltak Sopronban a Tűztorony előtt, Pécsett a Széchenyi téren.