A digitális nomádság külön márkája lehetne Magyarországnak

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. február 11. 16:29

„Érdekes, komplex mátrix, aminek a közepébe került Budapest” – nyilatkozta lapunknak a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a magyar főváros rendkívül népszerű a digitális nomádok körében, amit bizonyít a számukra alapinformációkat nyújtó, statisztikákat vezető nomadlist.com.

Rasztovits Dávid szerint az említett „komplex mátrix” több lábon is áll. A digitális nomádok számára létfontosságú az internet sebessége, ez pedig Budapesten kiváló és olcsó, ráadásul a szállodákban, vendéglátóhelyeken ingyenes, miközben külföldön akár fizetni is kell érte. Az infokommunikációt tekintve pedig Magyarország ott van a top tízben.

2021 júliusában kormányhatározat született arról, hogy a Magyarország támogatja az úgynevezett digitális nomádok beutazását, ideiglenes letelepedését, majd novemberben az országgyűlés is megszavazta, emlékeztet a schengenvisainfo.com.

A világban egyre trendibb digitálisnomád-élet lényege, hogy azok a személyek, akik kizárólag online dolgoznak, vagy távolról irányítják cégüket, szabadon mozoghassanak egyik kontinensről a másikra, ezért a választott országban Fehér Kártyát igényelnek, ami segíti a harmadik országokból való beutazást, a választott életvitelhez való alkalmazkodást.

A nomadlist.com Budapestre vonatkozó információi

Fotó: nomadlist.com

Olyan személy egyébként nem igényelheti a Fehér Kártyát, aki más célból kért már tartózkodási engedélyt Magyarországon, például tanulmányainak folytatására. Nem igényelhetnek Fehér Kártyát az EGT tagállamaiból (Európai Unió tagállamainak, valamint Norvégiának, Izlandnak, Liechtensteinnek) az állampolgárai, mivel rájuk más beutazási-tartózkodási szabályok érvényesek.

Nem titok, hogy egyre nagyobb számban jelentek meg a világban a digitális nomádok, és számuk ugrásszerű emelkedéséhez a pandémia is hozzájárult.

Magyarországon 2022. január 1-től igényelhető a Fehér Kártya, hisz Budapest nem akar lemaradni erről a trendről, ami elősegítheti a hazai a technológiai a startup cégek további fejlődését, és nem utolsósorban a szektorban tapasztalható munkaerőhiány csökkentését.

A schengenvisainfo.com portál információ szerint Magyarország mellett eddig az EU-ban Spanyolország, Románia, Franciaország, Portugália, Németország, Horvátország, Málta, Észtország, Görögország és Csehország kínál kedvező feltételeket a digitális nomádoknak.

„Ez a fajta életforma most rendkívül trendi a fiatalok körében, nem véletlen, hogy több országban már külön marketing épül köré, ami felhajtja a keresletet.

A digitális nomádok jövedelme magas, sok pénzt költenek, többet, mint egy idelátogató idős amerikai házaspár, tehát remek lehetőség Budapestnek és környékének a fogyasztás emelésére, ráadásul itt az ár-érték arány, az élhetőség, a biztonság megfelelő számukra, és persze, az itteni két eurós kávé máshol ötbe kerül.

De hogy mondjak egy meglepőt is: előfordul, hogy szerelmesek lesznek egy szép magyar lányba, és lehorgonyoznak. Ugyanakkor Magyarország vonzereje visszaszoríthatja a fiatalok elvándorlását, mert érvként hozható fel, hogy miért akarsz te más országba menni, amikor például egy ausztrál is idejön?” – magyarázta lapunknak a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy persze a magyar fiatalok számára is fontos az élményszerzés, nyilván ők is szeretnének megismerni ezáltal más országokat, városokat.

Rasztovits Dávid úgy véli, a digitális nomádság külön márkája lehet Magyarországnak, becslése alapján jelenleg Budapesten körülbelül 3-5 ezer digitális nomád dolgozik. A nyári szezonban ez a szám 8-10 ezerre ugorhat, de ebben benne vannak az európai érkezők is.

Állítja, az elkövetkező időszakban lehetőség lesz nyomon követni a mozgásukat az országban, ami a személyi jogok tiszteletben tartása mellett segíthet Magyarországnak a még vonzóbb ajánlatok kidolgozására. És biztos benne, hogy ebben a felpörgő ágazatban 2030-ig olyan munkaterületek lesznek, amelyekről ma még fogalmunk sincs.