CheckINN Revitalizátor: „Merülj el a Budai-hegyekben!”

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. december 07. 17:49

A következő hetekben a CheckINN Revitalizátor ötletverseny csapatait mutatjuk be oldalunkon. Elsőként a nyertes DiveIN csapata mutatkozik be, akik búvárbázist és vendéglátóhelyet alakítanának ki a volt Népgőzfürdő, a szomszédos egykori bisztró és a Molnár-barlang felhasználásával.

A CheckINN és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) által idén első ízben, közösen meghirdetett CheckINN Revitalizátor ötletverseny célja elhagyatott vagy funkciójukat vesztett területek, ingatlanok (rozsdaövezeti és barnamezős területek) turisztikai célú újrahasznosítására vonatkozó ötletek díjazása.

A pályázati kiírásra 26 pályázat érkezett, a háromfős, felsőoktatási hallgatókból álló csapatok számos hazai település – többek között Pécs, Nyíregyháza, Lillafüred, Visegrád, Veszprém, Eger – romos, kihasználatlan ingatlanjainak újratervezésére hoztak ötleteket, de budapesti pályázatból is akadt szép számmal.

 

Kétfordulós megmérettetés

Az első fordulóban a jelentkezőknek egy kétperces kreatív videóban kellett bemutatniuk a megújításra választott létesítményt, a tervezett turisztikai funkciót és magát a csapatot. A verseny második fordulójában már részletesebben kellett bemutatni a választott helyszínen található barnamezős építészeti objektumokat, és a versenyzők a javasolt koncepciót építészeti szempontból is ki kellett, hogy dolgozzák és ábrázolják. Emellett vizsgálniuk kellett az új funkció környezeti hatását, a fenntarthatósági szempontokat, valamint a marketing- és kommunikációs lehetőségeket is.

A pályaművek elkészítése során Eke Dániel építész, a MOME alumnusa, a Pálma építészközösség tagja, Guba Sándor építész, a MOME doktorjelöltje, a GUBAHAMORI építészstúdió alapítója, valamint Takács Márton, a Moore Global hotel és turizmus nemzetközi iparági vezetője mentorálással segítették a csapatokat.

 

A nyertes projektötlet

A DiveIN nyertes csapata, Deák Ádám, Kovács Veronika és Varga Csenge, a Turizmus.com munkatársával beszélgettek az ötletükről és arról, hogyan építették fel a pályázatukat. A Budapesti Corvinus Egyetem csapata a „Merülj el a Budai-hegyekben!” című projekttel indult, amelyben egy búvárbázist és egy bisztrót terveztek a volt Népgőzfürdő, illetve a Molnár-barlang felhasználásával.

divein

Kovács Veronika, Deák Ádám és Varga Csenge, a nyertes DiveIN csapat tagjai

Fotó: A csapat tagjai

A versenyfelhívást Kovács Veronika vette észre a Facebookon, ő indítványozta, hogy induljanak a pályázaton. A szintén gazdálkodás és menedzsment tanulmányokat folytató Deák Ádám és Veronika is részt vettek már korábban gazdasági, céges esettanulmányi versenyekben, ez azonban újdonság volt számukra, hiszen itt egy innovatív ötletet kellett kidolgozniuk és csapatként bemutatniuk, miközben különböző területeket ötvöznek. Mivel a versenynek építészeti része is volt, így Varga Csenge is bekerült a csapatba, aki tervezőként vett részt a feladatokban.

A projekt helyszínét Csenge vetette fel, aki korábbi tanulmányai során, a műszaki egyetemen találkozott a telekkel. A CheckINN Revitalizátor pályázati kiírását meglátva rögtön beugrott az egykori Népgőzfürdő és a Molnár-barlang ötlete, melyet könnyedén „vissza tudnak szőni a város szövetébe”, így született meg a projekt alapja. Ezután már csak azon kellett gondolkozniuk, mi lenne a terület legjobb funkciója.

diveIN

A korábbi bisztró ismét turisztikai-vendéglátóipari szerepet kapna

Fotó: A csapat tagjai

A telek csupán pár percre található a Margit híd budai hídfőjétől, így könnyen megközelíthető és nagyon sok izgalmas tulajdonsága van – osztotta meg velünk a projekttel kapcsolatos tudnivalókat Veronika. Itt tör fel a Budai-hegység egyik termálforrása, ezért a telken található egy termálvizes tó is. Ezt a tavat régen ki is használták, korábban népgőzfürdőként funkcionált – ennek ma már csak a kupolaépülete maradt fenn, ezt azonban a projektbe is bele lehetett építeni.

A telken áll egy használaton kívüli épület, melynek korábban is volt turisztikai-vendéglátóipari szerepe, ennek mentén kezdtek el gondolkozni az újrahasznosítás módjáról. Ádám elmondta, hogy mindenképpen szerették volna megtartani ezt a funkciót, de emellett szerettek volna valami különlegeset beletenni, így azt is megvizsgálták, melyek azok a környezeti elemek, erősségek, amiket bele tudnak építeni a projektbe.

 

Többcélú hasznosítás

A három elemet - a termáltavat, a fürdő épületének fennmaradó részét és a volt bisztrót - egységesítve igyekezték kialakítani a saját ötletüket és tervezett létesítmény szolgáltatásaikat. Így született meg a „Merülj el a Budai-hegyekben!” projekt, melynek keretében a sport-, élmény- és barlangturizmusra fókuszálva többek között búvárbázist, termálmedencét terveztek, emellett pedig a telekhez tartozó barlangot is kihasználták.

diveIN

A projektbe a volt Népgőzfürdő fennmaradt kupoláját is integrálták

Fotó: A csapat tagjai

Utóbbiról elmondták, hogy egy félig felfedezetlen barlangrendszerről van szó, ahonnan rendszeresen merülnek most is búvárok. Így azon kívül, hogy a búvárkodást kevésbé ismerők számára kialakították a búvár élményközpontot, azoknak is terveztek szolgáltatást, akik profik. A Molnár-barlang bejáratánál egy indulópontot és pihenőt álmodtak meg, hogy a rendszeresen merülőket is kiszolgálja a projekt.

 

Segítség profiktól

A csapat tagjai a verseny szerves részét képző mentorálásról munkatársunknak elmondták, hogy a szakmai támogatás nagyon sokat segített nekik abban, hogy lássák, jó irányba haladnak, a közös munka során sok pozitív visszajelzést kaptak. Hozzátették, hogy elsősorban

nem a mentoroktól várták azt, hogy megmondják, mik a jó ötletek, illetve, hogy milyen szolgáltatásokat kellene a projektbe beépíteniük, hanem igyekeztek minél önállóbban dolgozni a pályázati anyagukon.

Leginkább a funkciók csiszolásában segítettek nekik a mentorálás alatt, illetve abban, hogyan mutassák be a projektet a második fordulóban. Ahogy Deák Ádám összefoglalta, a verseny során sokat tanultak egymástól és a mentoroktól: Csenge a gazdasági vonatkozásokról, a csapat másik két tagja pedig az építészetről, designról, miközben igyekeztek mind közgazdasági, mind építészeti szempontból a lehető legjobb pályázati anyagot megalkotni.

A CheckINN-es projektekről Ilyés Noémi programigazgatóval készített interjúban bővebben itt olvashat.

Írásunk a Turizmus.com magazin 2022. decemberi számában jelent meg eredetileg.