10 CheckINN-projekt a hazai turizmus megújulásáért – interjú Ilyés Noémival

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 26. 16:39

A CheckINN Turisztikai Innovációs Versenyt 2019-ben hívta életre a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA). Ma már 10 különböző projekt tartozik a brandhez, melyek mindegyike a hazai turizmus megújulását hivatott szolgálni. Interjú Ilyés Noémivel, a CheckINN programok szakmai vezetőjével.

Új narratívába helyezték az elmúlt évek történései a CheckINN eredeti koncepcióját?

Nem, és egyben igen. Nem, hiszen a CheckINN eredetileg is egy turisztikai innovációs HUB szeretett volna lenni, ahol mindenki kikötheti a hajóját egy darabig, aki szeretné megtalálni a számára fontos lehetőséget, kapcsolatokat, vagy éppen szakmai segítséget.

Ugyanakkor a sors úgy hozta, hogy nekünk is alkalmazkodnunk kellett a változásokhoz. Így jött létre például a CheckINN Turisztikai Állásportál, ahol továbbra is díjmentesen hirdethetnek a munkáltatók, és díjmentesen regisztrálhatnak a munkát keresők is. Az állásportál 2021. májusi indulása óta 1064 munkáltató összesen 910 álláslehetőséget hirdetett meg, és 3532 álláskereső regisztrált be az oldalra. Szintén ilyen szolgáltatás a CheckINN online turisztikai piactér, amely új partnerek megtalálásához nyújt segítséget. Így utólag úgy gondolom, hogy a lehető legjobb időpontban indult útjára a CheckINN, hiszen most nagyobb szükség van rá, mint valaha.

Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója, az MTSZA turisztikai szakértője

Fotó: Turán Cintia

Van esetleg példa a CheckINN előtt? Más országokban is működnek hasonló szervezetek?

Természetesen igen, számos más országban is működnek hasonló turisztikai innovációs kezdeményezések, csupán a szervezeti keretekben van eltérés. Azt már többé-kevésbé majdnem mindenhol felismerték, hogy a szektor megújulására folyamatos figyelmet kell fordítani annak érdekében, hogy rezilienssé tudjon válni a gazdaság ciklikus kihívásaival szemben. Már nem lehet megelégedni a bevett szokásokkal és gyakorlatokkal: elengedhetetlen az innováció ösztönzése.

Természetesen a hazai környezetet is folyamatosan monitorozzuk, és büszkén állíthatom, hogy a CheckINN abszolút megállja a helyét például az energiaiparban létrejött MVM Smart Future LAB, vagy a Fintech platform, MNB Innohub mellett, annyi különbséggel, hogy mi a turizmusra specializálódtunk.

 

Mi tulajdonképpen a CheckINN missziója, hitvallása?

Hisszük, hogy a ma iskolapadban ülő hallgatók lesznek a jövő szakemberei, ők lesznek azok, akik 10-20 év múlva meghatározó szerepet fognak betölteni a hazai turizmus alakulásában. A válságállóság és a kontinuitás eléréséhez rendkívül fontos a fiatal tehetségek felkutatása és támogatása. A CheckINN pályázatok során például ösztöndíj nyereményben részesülhetnek, azonban ez nem jár alanyi jogon, ezért cserében komoly szakmai munkát várunk el, amely akár meg is alapozhatja a majdani szakmai életútjukat. A jövő közös felelősségünk, viszont hidat építeni csak akkor érdemes, ha van, aki vár minket a túloldalon.

Mit jelent ez pontosan?

A CheckINN szorosan kötődik az innovációs ökoszisztémához is, ezáltal folyamatosan kutatjuk az aktuális trendeket, újdonságokat és szeretnénk egy fajta tudás bankot is nyújtani. Ennek egyik megvalósulási formája az évente megrendezendő CheckINN UP workshop, melyre idén is egy nagyon komoly szakmai tartalommal készülünk. Ezt a rendezvényünket is most is több hónapos előkészület előzte meg, amely során megvizsgáltuk azokat a jövőt formáló trendeket, amelyek a hazai szakemberek számára is érdekesek és hasznosak lehetnek. Csatlakoznak hozzánk például a Google és a Mastercard képviselői keynote előadásokat tartani, amelyeket 5 különböző tematikájú panelbeszélgetés ölel majd körbe.

 

Mikor érik be a munkájuk gyümölcse?

Több oldalról közelíteném meg ezt a kérdést. Egyrészről a B2B szektorban végzett munkánk eredménye már látható. Hiszen már van két működő portálunk és bejáratott szakmai rendezvényeink. Másrészről a tehetségazonosítás kapcsán végzett munkánknak nem feltétlenül van azonnal gyümölcse, lehetséges, hogy csak 5-10 év múlva lesznek látható eredményei.

Úgy gondolom, hogy a turizmus nem egy könnyen innoválható terület, viszont az egyes folyamatok könnyebbé tehetőek az innovációk által. A jelenlegi válságnak is komoly tanulságai lesznek, amelyekből már most tanulhatunk, és a jövőért már most tenni kell. Ha csak egyetlenegy fiatal is miattunk lát perspektívát az ágazatban akkor már megérte.

A 2021-es CheckINN verseny győztesei

Fotó: CheckINN

Milyen projektek zajlanak jelenleg a CheckINN-nél? Mi történt és mi várható még idén?

Idén év elején részt vettünk az EDUCATIO kiállításon, és átadtuk a 2021-es innovációs verseny díjait. Még a tavasz folyamán részt vettünk a Startup Safari rendezvény sorozatában, és elindult az online turisztikai szolgáltató piactér is.

Hamarosan zárul a CheckINN Revitalizátor elnevezésű pályázatunk, amelyben rozsdaövezeti, elhagyatott területeknek kerestük a turisztikai célú újra hasznosításra vonatkozó ötleteket. Ezt a pályázatot a MOME-val közösen hirdettük meg, amelyből érzékelhető, hogy a CheckINN hisz a szektorokon átívelő együttműködésekben, és a szinergiák kiaknázásában. Itt egy komoly mentorálási szakaszon vagyunk túl, és hamarosan kiderül mely csapatok részesülnek díjazásban.

Október 16-ig zajlik a felhívás az idei évi általános turisztikai innovációs versenyünkre, ahol a megszokott kategóriák mellett idén meghirdetésre került egy vállalati kihívás is az OTP Travel Kft.-vel közös szakmai együttműködésben.

A tudásmegosztás idén is fontos szerepet játszott a mindennapi munkánk során, így elindult a CheckINN Talk (videós) podcast sorozatunk, ahol könnyen fogyasztható formában találkozhatunk nagyon is komoly szakmai üzenetekkel. Itt karrierutakról és inspiráló műhelytitkokról hallgathatunk történeteket, amelyeket idén ősszel élő rendezvények is követnek.

A tavalyi CheckINN UP rendezvény

Fotó: CheckINN

A szakmai szereplőket pedig várjuk a szeptember 30-án megrendezendő CheckINN UP workshop-ra, amelynek tartalmából egy Turizmus.com Magazin tematikus különszám is elkészül még idén.