Guller Zoltán: Nyáron indulhat újra a magyar turizmus

Forrás: turizmus.com

 2021. január 11. 10:50

Évindító videóüzenetet osztott meg a Magyar Turisztikai Ügynökség Facebook-oldalán Guller Zoltán vezérigazgató, amelyből kiderül, hogy tíz hónap alatt érheti utol magát az ágazat.

Guller Zoltán január 11-én reggel posztolt üzenetében számba veszi a járvány kitörését követően bevezetett kormányzati gazdaságvédelmi intézkedések sorát, ezek között szerepelt a hitelmoratórium, járulékkedvezmények, hitelprogramok, bértámogatás, vagy a SZÉP-kártya kedvezményes adózása és megemelt keretösszege, továbbá a turisztikai fejlesztéseket támogató pályázatok.

Az évértékelőben elhangzik, hogy „A belföld lett az új külföld", miután tavaly augusztusban és szeptemberben a belföldi vendégforgalom nagyságrendje – a válság ellenére is – meghaladta az egy évvel korábbi adatot.

A járvány második hulláma idején bevezetett újabb, a turisztikai vállalkozásokat segítő intézkedések addig fenn fognak maradni, amíg az élet újra nem indul – hangsúlyozta a vezérigazgató. A legfontosabb cél az 50%-os bértámogatással és a járulékok elengedésével a munkahelyek megtartása volt, hangsúlyozta. Ezt a segítséget a vendéglátóhelyek, szálláshelyek, rendezvényszervezők mellett már a buszos vállalkozások és az utazásszervezők is megkapták, és egészen addig meg fogják kapni, amíg újra nem nyitnak. Emellett a veszélyhelyzet végéig, továbbra sem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetni.

Guller Zoltán felidézte, hogy a kormány összességében 800 milliárd forintot fordít a turizmus támogatására, ennek keretében számos jelentős fejlesztési jelenleg is zajlik országszerte.

A vezérigazgató szerint a nyáron indulhat újra a magyarországi turizmus, amelyet az ágazat felkészülten várhat az állami támogatások révén.

Guller Zoltán szerint ugyanakkor legalább tíz hónap kell ahhoz, hogy elérjük azt a szintet, ahol a válság előtt teljesített az ágazat.