Meghosszabbított adókedvezmények a turisztikai ágazatnak

Forrás: turizmus.com

 2020. december 30. 10:48

Turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót sem kell fizetni a veszélyhelyzet végéig a kormány döntése szerint.

Magyarország kormánya a koronavírus-járvány második hulláma alatt is támogatja a járvány által leginkább sújtott turisztikai ágazatot – írja közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség. A legfontosabb cél a turizmus-vendéglátásban működő vállalkozások életben tartása és a munkahelyek megmentése abban az időszakban is, amikor a szálláshelyek és éttermek vendégeket nem fogadhatnak. Az elmúlt hetekben bejelentett könnyítések is – amelyekről többek között itt és itt írtunk – ezt, illetve a hosszú távú versenyképességet, a GDP 13,5%-át adó és 400 ezer ember megélhetését biztosító stratégiai ágazat segítését szolgálja – írták.

A Magyar Közlöny 294. számában megjelent, 696/2020. (XII. 29.) Korm. rendelet két, ágazati szereplőket érintő döntést is tartalmaz. Január 1-jétől a veszélyhelyzet megszűnéséig – ezt legutóbb 2021. február 8-ig hosszabbította meg az Országgyűlés – továbbra sem kell a szolgáltatóknak a turizmusfejlesztési hozzájárulást bevallaniuk és megfizetniük.

A kormány döntése szerint idegenforgalmi adót sem kell fizetni ebben a rendkívüli időszakban, ám a megállapított, be nem szedett adót – kivéve, ha annak összege nulla – a vállalkozásoknak be kell vallaniuk az adóhatóság felé.

A kormány gazdaságvédelmi akciótervének részeként még április elején jelentette be, hogy év végéig felfüggeszti az idegenforgalmi adó beszedését, s annak megtérítését a szállóvendégek helyett az államtól igényelhetik az önkormányzatok.

A turizmusfejlesztési hozzájárulás összegét nem, a be nem szedett idegenforgalmi adót viszont be kell vallani

Fotó: 123rf

Az MTÜ közleményében arra is kitér, hogy a gazdaság újraindításában a magyar turisztikai szektor nagy szerephez jut majd. Ezért is stratégiai jelentőségű, nemzeti érdek az ágazat támogatása, a vállalkozások helyzetének könnyítése. A Magyar Kormány turizmust érintő támogatása összességében meghaladja a 800 milliárd forintot, ez több mint 2 milliárd euró, ami európai szinten is kiemelkedőnek számít – írták.