Főváros: SZÉP-kártyával is lehessen fizetni a boltokban

Forrás: turizmus.com

 2020. április 01. 07:51

Budapest főpolgármestere azt kéri a kormánytól, hogy bővítse a turizmusban dolgozóknak járó adó- és járulékkedvezményeket, és tegye lehetővé, hogy a SZÉP-kártyán szereplő összeget élelmiszerre és tartós fogyasztási cikkre is el lehessen költeni.

A kormány eddig ismert gazdasági mentőcsomagja kedvezményeket ad a nagy szállodáknak és a vendéglátóipari egységeknek. Budapesten azonban a koronavírus járvány kitörése miatt nincsenek turisták, így nemcsak a korábban kedvezményekben részesített vállalkozások, hanem például az idegenvezetők, a buszos és hajós turistaforgalmat bonyolítók, illetve az utazási irodák is komoly anyagi gondokkal küzdenek.

A főpolgármester ezért azt kéri a kormányzattól, hogy rájuk is terjessze ki ugyanazokat a kedvezményeket – áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Fotó a múlt pénteki, fővárosi turizmusban dolgozókkal tartott megbeszélésről

Fotó: Főpolgármesteri Hivatal

Karácsony Gergely múlt pénteken egyeztetett a fővárosi idegenforgalmi szakma vezetőivel, akik egyetértettek azzal, hogy az adó- és járulékkedvezményeket ki kell terjeszteni az előbb felsorolt kisvállalkozásokra és munkavállalóikra is. Ezt a néhány kemény hónapot túlélve újra szükség lesz majd az idegenforgalomban és a turizmusban dolgozók munkájára, így most az ő megsegítésükre is szükség van.A Főpolgármesteri Hivatal a SZÉP-kártyákkal kapcsolatban pedig azt javasolja a kormánynak, hogy szabadítsa fel azokat, hadd vásároljanak ezeken az emberek élelmiszereket és olyan fogyasztási cikkeket, amire minden nap szükségük van. A családoknak most arra van szükségük, hogy a mindennapi fogyasztásuk biztosítva legyen.

Gy. Németh Erzsébet turizmusért is felelős főpolgármester-helyettes témával kapcsolatos Facebook-videóját a nyílra kattintva indíthatja el.

 

Szerkesztőségi kommentár: A fenti, március 30-án kiadott közleményben megjelent kezdeményezések egyes elemei a március 27-én megjelent 68/2020. (III.26.) Kormányrendeletben már kihirdetésre kerültek.