További állami segítséget kérnek az utazási irodák

Forrás: turizmus.com

 2020. március 27. 12:50

Több mint 100 magyarországi utazásszervező és -közvetítő cég vezetője írta alá azt a nyílt levelet, amelyben azt kérik a kormánytól, hogy további lépésekkel segítse a nehéz helyzetbe került hazai utazási irodák működését. A MUISZ támogatja a kezdeményezést.

Március 26-án született levelükben egyebek mellett azt írják, hogy „az utazásszervezőknek és utazásközvetítőknek azonnali segítségre van szükségük!

A koronavírus veszélye által folyamatosan alakuló, korlátozó intézkedések Magyarországon és szerte a világban óriási, kimutatható károkat okoznak naponta a turizmus iparágnak, legyen az légitársaság, szálloda, közúti fuvarozó, programszolgáltató, vagy éppen utazási iroda. Magyarországon ezres nagyságrendű, ki- és/vagy beutaztatással foglalkozó utazásszervező, -közvetítő vállalkozás – utazási iroda – működik, szinte kizárólag a kkv-szektorban.

Az irodák zömmel – működésük sajátosságánál fogva az alacsony árrések, valamint a több hónapon, akár fél éven át húzódó bevételrealizáció, továbbá a szezonális ingadozások miatt is nagy kitettség miatt – nem tudnak jelentős tőkefelhalmozást, illetve tartalékot felmutatni” – olvasható a levélben.

Az irány jó, de további intézkedéseket kérnek az irodák

Fotó: 123rf.com

Mindezek alapján a levél aláírói négy alapvető intézkedést kértek a kormánytól, amelyek közül az első időközben (másnapra) már meg is valósult:

1. Terjesszék ki a 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet keretében már bevezetett járulékkedvezményeket az alábbi tevékenységekre: ● Utazásszervezés TEÁOR 7912 ● Utazásközvetítés TEÁOR 7911 ● Egyéb foglalás TEÁOR 7990 ● Egyéb szárazföldi személyszállítás TEÁOR 4939

2. Tegyék lehetővé az utazási szolgáltatásokra vonatkozó 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 10. pont 21. §. módosítását, úgy, hogy útlemondások esetén – Benelux mintára – az utazási vállalkozók utalvány formájában tehessenek eleget visszafizetési kötelezettségüknek az utasok felé, mely utalvány (voucher) egy későbbi foglaláskor használható fel; mely vagy érték-, vagy szolgáltatást fedező pénzt helyettesítő, nyitott fizető eszköz. Jelenleg ugyanis tarthatatlan és rövid távon is teljesíthetetlen a 14 napon belül teljesítendő pénzvisszatérítési kötelezettség, melyben az irodák sem keletkezett költségeiket, valamint munkaráfordításuk résztöredékét sem tudják érvényesíteni. Ennek kiterjesztése az érvényben lévő, illetve felmondás alatt lévő utazási szerződésekre szükséges.

3. Tegyék lehetővé, hogy a rendkívüli helyzet miatt elmaradt utazásközvetítői jutalékokat kártérítés formájában, egy állami mentőcsomag keretében állapítsák meg, tekintettel arra, hogy ezen jutalékok tennék lehetővé a vállalkozás fenntartását, nem utolsósorban a munkahelyek megtartását.

3. Biztosítsanak a turisztikai iparágban tevékenykedő vállalkozások – különösen az utazásszervezők és -közvetítők – stabilitásának megőrzése érdekében kamatmentes áthidaló hitelt, ezen vállalkozások likviditási nehézségeinek elkerülésére, állami kezességvállalással – áll az utazási irodások nyílt levelében.

A felvetésekkel kapcsolatban megkerestük Molnár Juditot, a MUISZ elnökét, aki kérdésünkre elmondta, a szövetség egyetért azzal, hogy további kormányzati intézkedésekre van szükség az utazási irodák megsegítése érdekében. Nem véletlen, hogy a nyílt levélben szereplő követelések közül hármat a MUISZ már korábban jelzett a döntéshozók felé, és elsősorban ennek köszönhetően került be az utazási irodai kör a járulékkedvezménnyel megsegített ágazatok közé.