Kongresszusi központ helyett rendezvényhelyszín?

Forrás: turizmus.com

 2018. október 14. 15:41

A kormány október 12-én megjelent határozata szerint nem az új, nagy befogadóképességű kongresszusi központ épül meg a Müpa mellett, hanem egy, majdnem ugyanakkora rendezvényközpont.

Az október 12-én megjelent kormányhatározatban figyelemre méltó újdonság, hogy már elnevezésében is a Budapest MICE Turisztikai Fejlesztési Program támogatását jelöli meg célként, s amely előkészítésére 2018. december 31-ig ad határidőt a Miniszterelnöki Kabinetet vezető miniszternek, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökségnek.

A Finta Stúdió által tervezett kongresszusi központról - amelyet hosszú, sok fordulós egyeztetési folyamat után a magáénak érezhetett négy, meghatározó szakmai szervezet (MaReSz, MUISZ, MSZÉSZ és MABEUSZ), s amelynek már jogerős építési engedélye is van (magába foglalva egy 4.100 személyes plenáris termet) - említést sem tesz a kormányhatározat.

Épülhet viszont - ugyanott, a Müpa mellett - egy olyan, multifunkcionális rendezvényhelyszín, amely,  „figyelembe veszi a Művészetek Palotájával kapcsolatos üzemeltetési szinergiákat”. Az október 12-én megjelent kormányhatározat 3-4 ezer fős rendezvényhelyszín tervezéséről szól.

Az új rendezvényhelyszín / kongresszusi központ helye, a Müpa mellett

Fotó: nol.hu

A Finta féle terv is tartalmazta az összeköttetést a Müpával, igaz, a létesítmény első számú küldetéseként a kongresszusok befogadását tűzte ki célul. A most kormányhatározatba foglalt épület minden bizonnyal alkalmas lesz kongresszusok befogadására is. Nyilván sokkal inkább, mint ahogyan, akár a Müpában is lehet kongresszust tartani, feltéve, ha az elsődlegesen művészeti események lebonyolítására tervezett épületben lehet találni 1-2-3 olyan napot, amikor sem előadás / koncert, sem próba nem foglalja le a koncert, illetve színháztermet.
A kormányhatározat megfogalmazása szerint "a Kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy Magyarország minél több üzleti találkozó, kiállítás, konferencia rendezésének jogát szerezze meg..."