Nagykorúak lettek az új kongresszusi központ tervei (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 09. 16:48

A napokban adták ki a jogerős építési engedélyt az új, nagy befogadóképességű, budapesti kongresszusi központra, mégis csak tervekről tudtuk kérdezni a Finta Stúdió vezető tervezőjét.

Mezei Gábor irodavezető a határidőket firtató kérdésünkre elmondta, hogy  következő lépésként a kivitelezési tervek készülhetnek el, majd le kell folytatni a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást. Az építkezés 2018-ban indulhatna el.

Sokszor írtunk már arról, hogy a rendezvényszervezők vezette szakmai konzorcium (MaReSz, MSZÉSZ, MUISZ, MABEUSZ) sokfordulós egyeztetés után egységesen támogatja a Finta Stúdióban készült terveket, amelyek alapján megépülhetne az elhelyezkedését tekintve különleges adottságú kongresszusi központ a pesti Duna-parton.

A magyar turisztikai ágazat számára létfontosságú beruházás megkezdéséről mégsem tudunk még beszámolni, pedig, idestova 18 éve formálódnak, alakulnak a tervek.

Az új budapesti kongresszusi központ 2016 februárjában bemutatott látványterve

 

Esetünkben sovány vigasz a „minden rosszban van valami jó“ bölcsessége, mégis, fontos szempont, hogy az új létesítmény nemcsak funkcióját tekintve lenne egyedi, hanem kiemelkedő példája lenne a környezettudatos tervezésnek is. A napokban megjelent hírre reagálva, miszerint energiatakarékos megoldásokat visznek be az eddig energiafalónak titulált prágai kongresszusi központba, Mezei Gábor elmondta, hogy a Müpa mellé szánt épület mind a tervezését, mind a majdani üzemelését tekintve megfelel, illetve megfelelne legalább a BREEAM "good" minősítés követelményeinek. Igaz, a prágai létesítmény – amelyben többek között a NATO 2002. évi csúcstalálkozóját is tartották – több mint 30 éve (!) működik...

A budapesti létesítmény esetében az építkezéshez felhasznált anyagoktól kezdve (ne kelljen nagy távolságról szállítani, kitermelésével ne okozzanak környezeti kárt stb.), az energiatakarékos üzemelésig (korszerű fényforrások beépítése, energiatakarékos hűtési, illetve fűtési rendszerek alkalmazása, megújuló energiaforrások igénybevétele stb.) valamennyi mutatóban kiállná a környezettudatosság próbáját az új kongresszusi központ.

Ez persze azt is jelenti, hogy a beruházó, esetünkben az állam számára fajlagosan drága épületről beszélünk, viszont az üzemeltető számára ideálisan alacsonyan tartható költségek jelentkeznek majd, ami hosszú távon komoly versenyelőny lehet a konkurenciával, például Prágával szemben. S az új létesítménnyel Budapestre csábított rendezvények nyomán a szállodák, éttermek és egyéb szolgáltatók adóbefizetései az államnak is megtérülővé tennék az invesztíciót.