Magyarország kincsei védjegyet kapnak a fürdők és a gyógyhelyek is

Szerző: Erős Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. november 09. 15:58

A szálláshelyek kötelező minősítése mellett immár a turisztikai attrakcióknak is van megmérettetési lehetősége. A Magyar Fürdőszövetség közgyűlésén, november 7-én adták át első ízben a Magyarország kincsei védjegy megszerzését tanúsító oklevelet a minősített fürdőknek és gyógyhelyeknek.

Magyarországon 2022 január elsejével kezdődött meg a szálláshelyek kötelező minősítése a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület által, amelynek munkájáról a szervezet ügyvezetője, Liziczayné Kovács Zsófia tájékoztatta a Magyar Fürdőszövetség közgyűlésének résztvevőit.

A szálláshely-minősítés ma már garanciát jelent a szolgáltatások színvonalára vonatkozóan a hazai minősített kereskedelmi szálláshelyek esetében. Ezt a gyakorlatot terjesztette ki 2023 tavaszától a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft.-n keresztül a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. a Magyarország kincsei védjegy rendszerével a hazai attrakciókra is.

Liziczayné Kovács Zsófia, az MTMT ügyvezetője

Fotó: Hunka Erika

Jelenleg a következő kategóriákban van lehetőség a Magyarország kincsei védjegy megszerzésére: várak, kastélyok, gyógyfürdők, élményfürdők, wellnessfürdők, gyógyhelyek, valamint fizetős, illetve ingyenes vízparti strandok.Az elmúlt időszakban megkezdődött a gyógyhelyek és fürdők minősítése, az első körben kilenc védjegy odaítélésről született döntés. Az ügyvezető örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a jelentkezők nem egyetlen turisztikai térségből érkeztek, hanem szinte az ország minden részéből jelentkeztek megmérettetésre az attrakciók.

Gyógyhely kategóriában a Sárvár–Arborétum, Sárvár–Gyógyvarázs, Hévíz Gyógyhely, Gyula város, valamint Hajdúszoboszló, a felüdülőhely szerezte meg elsőként a Magyarország kincsei védjegyet. Az erről szóló oklevelet a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület ügyvezetője adta át Máhr Tivadarnak, Sárvár alpolgármesterének, Papp Gábornak, Hévíz polgármesterének, Görgényi Ernőnek, Gyula polgármesterének, valamint Czegle-Pinczés Enikőnek, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő és Egészségturisztikai Zrt. vezérigazgatójának.

Ötcsillagos minősítést szerzett élményfürdő kategóriában a nyíregyházi Aquarius Élményfürdő. A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő pedig ötcsillagos minősítést szerzett a gyógy-, a wellness- és az élményfürdő kategóriában egyaránt. Az erről szóló okleveleket Matavovszky Dániel, a Sóstó Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója, illetve Kántás Zoltán, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója vette át a közgyűlés első napján.

Csoportkép a minősített fürdők és gyógyhelyek képviselőivel

Fotó: Hunka Erika