Orbán Viktor: kijárási korlátozás jön, bezárják a szórakozóhelyeket

Forrás: turizmus.com

 2020. november 03. 19:33

Ma éjféltől újra rendkívüli jogrend lép életbe Magyarországon, éjfél és hajnal 5 között kijárási korlátozást vezet be a kormány – többek között ezeket a rendkívüli intézkedéseket jelentette be Orbán Viktor Facebook-videójában a kormány keddi ülése után.

A járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint Magyarországon. Ez az összevetés azért fontos, mert a tapasztalatok szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát, és ha ez így lesz, a kórházak december közepére elérik teljesítőképességük határát – mutatott rá a miniszterelnök.

Ha a vírus terjedése gyors, akkor nekünk is gyorsnak kell lennünk – tette hozzá.

Ezért a kormány szerda 0 órától bevezeti a rendkívüli jogrendet, és arra kéri az Országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet hosszabbítsa meg 90 nappal.

A miniszterelnök az alábbi szigorításokat jelentette be a járvány elleni védekezésben:

  • Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden 3. széken lehet majd ülni, és kötelező a maszk használata.
  • A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azonnal bezárják azokat a helyeket, amelyek nem tartják be az előírásokat.
  • Bezárják a szórakozóhelyeket, mert az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását lehetetlen kikényszeríteni ezeken a helyeken.
  • Éjfél és reggel 5 között kijárási korlátozást vezetnek be, ami azt jelenti, hogy éjfélre mindenkinek haza kell érnie.
  • A tömegközlekedésben a zsúfoltság mérsékléséért a reggeli és délutáni csúcsforgalomban sűrítik a járatokat.
  • Újra ingyenessé teszik a parkolást.

A fentiek alapján tehát, Ausztriával ellentétben, nálunk nem zárják be az éttermeket és a szállodákat, azonban – mint arról korábban beszámoltunk – november 2-től a vendégeknek is kötelező maszkot viselni a vendéglátóhelyeken.