Rekordév volt 2019 az MTÜ szerint

Forrás: turizmus.com

 2020. január 05. 13:01

Bár a teljes évre vonatkozó turisztikai statisztikák csak februárban lesznek elérhetőek, a Magyar Turisztikai Ügynökség az eddigi adatok alapján arra számít, hogy 2019 a korábbi rekordéveket is felülmúlja.

A rekordokban a Magyar Turisztikai Ügynökség hozzánk eljuttatott, évértékelő közleménye szerint jelentős szerepe van annak, hogy Magyarország biztonságos ország, az elmúlt években végrehajtott fejlesztések vonzóbbá tették Budapestet, és a magyar családok is többet tudnak belföldi utazásokra, nyaralásokra költeni. Az MTÜ célja, hogy Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen – írják.

A közlemény szerint 2019-re az uniós átlagot meghaladó, tíz százalék körüli növekedés várható az idegenforgalomban. Ehhez az új közvetlen légi járatok, a fejlesztések és a megugrott SZÉP-kártya-forgalom egyaránt hozzájárultak.

Az előzetes becslések szerint tíz százalék körüli volt a turizmus növekedése 2019-ben

Fotó: Pixabay

Az elmúlt évben mintegy ezer, minőséget emelő és élménykínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlott országszerte, amelyek nagy része év végéig be is fejeződött.

2019-ben elindult 750 szálláshely felújítása és fejlesztése, a strandfejlesztési program folytatásaként megújult 43 szabadstrand, az élményparkok fejlesztésének keretében átadták Magyarország első fix telepítésű hullámvasútját, és nagy lépést tett az ország az ágazat hosszú távú versenyképességét is biztosító digitalizáció irányába is.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz a szállodákat és panziókat követően decemberben a magán- és egyéb szálláshelyek is csatlakoztak, így a jövőben már a teljes szektorra vonatkozóan naprakész statisztikai adatok növelik majd a turisztikai fejlesztések és marketingkampányok hatékonyságát.

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kormány a szálláshelyek áfáját 18 százalékról 5 százalékra csökkentette 2020. január elsejétől, amely intézkedés 23 milliárd forintot hagy a szektorban tevékenykedő vállalkozásoknál. Az áfacsökkentés és a digitális adatszolgáltatás amellett, hogy fehérítik az ágazatot, hosszú távon garantálják a turizmus versenyképességét, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az ágazat növekedési üteme a következő években is tovább folytatódjon – mutat rá a közlemény.

Emellett 2020-ban újabb szálláshelyek és strandok újulnak meg, elindul a balatoni és a dunai hajók, illetve a balatoni vízi csúszdák fejlesztése, befejeződik számos kulturális és aktív turisztikai fejlesztés, házigazdái leszünk újabb nagy nemzetközi rendezvényeknek, és a Dubaji Világkiállításon is részt vesz Magyarország.