Reumás török búvár az ideális vendég

Forrás: turizmus.com

 2017. június 29. 19:37

Az önironikus poént a II. Kerületi Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója sütötte el a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésén, ahol a kerület „láthatatlan” értékei mellett a budapesti fürdőfejlesztések és Gül Baba türbéje is a napirendre kerültek.

Tas Krisztián nem minden alap nélkül határozta meg kollégáival „reumás török búvárként” a II. kerület számára az ideális vendéget. Hiszen ez a városrész nem kifejezetten turisztikai célpont, nincsenek látványos attrakciói, s mint a vezérigazgató előadásából kiderült, évi 337 ezer vendégéjszakával a fővárosi kerületek között a 11. helyen állnak. Mégis fontosnak érzik, hogy részt vegyenek a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal munkájában, sőt a testület csütörtöki ülését a II. kerületi Polgármesteri Hivatal házigazdaként fogadta.

Ugyanakkor ebben a városrészben működik két középkori műemlék gyógyfürdő, a Lukács és török örökségként a Király, továbbá a világ legészakibb türbéje, Gül Babáé, amely még romos állapotában is rengeteg török turistát vonzott. És mellettük olyan láthatatlan értékek, mint a Pál-völgyi- és a Szemlő-hegyi-barlang – előbbi az ország leghosszabb barlangrendszere, utóbbi gyógyhatású klímáját pedig a gyógyturizmusban lehetne hasznosítani.

S ami talán kevésbé közismert: a Rózsadomb alatt található unikális kincsként a világ legnagyobb termálvizes barlangja, amelynek eddig még csak 6 km hosszú szakaszát tárták fel, de a búvárok számára olyan vonzerőt jelenthetne, amiért messzi országokból is ideutaznának – sorolta a kerületi szakember. Sajnos, a Duna-Ipoly Nemzeti Park által üzemeltetett Molnár János-barlang jelenleg nem látogatható, ugyanakkor a forrásbarlang által táplált Malom-tavat (Frankel Leó utcában) megvásárolta az állam a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től – a cég vezérigazgatója, aki szintén előadott az ülésen, úgy tudja, búvármúzeum és búvár-látogatóközpont építését tervezik a barlang egyetlen száraz lábbal is megközelíthető járatában.

A fő asztalnál Mányi István (építész), Tas Krisztián (II. Ker. Városfejlesztő Zrt.), Dankó Virág (II. ker. alpolgármester), Bán Teodóra (BFTK), Szőke László (BGYH Zrt.)

Tas Krisztián hozzátette: vannak arra az önkormányzatnál elképzelések, hogy a Dunán érkező hajósturistákat bevonzzák a kerületbe, emellett a gyógyturizmus, a kultúra (Millenáris) és a családi programok (pl. budai parkerdő) az a terület, amiben potenciált éreznek.

 

Megújuló fővárosi fürdők

Szőke László alapvetése szerint Budapest és Magyarország legfontosabb vonzerejét a fürdők jelentik, a fővárost 2016-ban felkereső 3,5 millió külföldi turista több mint 60 százaléka látogatta meg valamelyik fürdőt. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója előadásában részletesen beszámolt fejlesztéseiről, amelyeket saját erőből valósítottak meg, és amelyeknek köszönhetően 2016-ban közel 4 millió látogató fogadása mellett 11,5 milliárd forint árbevételt és 3,4 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el. Tavaly és idén is több mint 5 milliárd forint értékű fejlesztést hajtottak, illetve hajtanak végre fürdőikben. A vezérigazgató szerint a fejlesztések elengedhetetlenek ahhoz, hogy versenyben tudjanak maradni a hazai és a nemzetközi piacon. Míg a BGYH-nak 2010-ben, az előző vezetés idején, csak 3 fürdője volt nyereséges, ma 11 egysége közül csupán egyetlen veszteséges, a Csillaghegyi strand, amely már szintén megújítás, bővítés alatt áll.

A téliesített Palatinus látványterve

Az aktuális, illetve 2020-ig tervezett fejlesztések kapcsán elhangzott, a Paskál strand téliesítése után állandó fürdő lesz a Palatinus is, amelynek 2,8 milliárd forintos beruházással kialakított fedett részét egy nappal a vizes világbajnokság nyitánya előtt, július 13-án adják át. Már elkezdték a Csillaghegyi strand és a Pesterzsébeti strand egyaránt mintegy 3-3 milliárd forintra rúgó projektjét, ezeket jövő augusztusban tervezik átadni. Utána következhet a Király fürdő régóta esedékes felújítása, amelyben számítanak a török állam támogatására is, legvégül pedig a Gellért gépészeti rendbe tétele és bővítése.

 

Gül Baba türbéje megszépül

A török állam fele részben finanszírozva beszállt Gül Baba türbéjének és környezetének felújításába is – hallhattuk a beruházás tervező-építészétől. Mányi István elmondta, a síremlék mellett megújulnak az egykori Wagner-villa megmaradt részei és az oszlopos kerengő. Itt kávézót, helytörténeti kiállítást, múzeumi shopot és oktatótermet létesítenek. Lesz egy belső pihenőkert vízjátékkal, padokkal, valamint a Mecset utcai oldalon egy teraszos kialakítású különleges látványkert panorámakilátással, emellett felújítják a Gül Baba utcai lépcsősort, s a fejlesztés része a türbe szomszédságában lévő közpark rendbe tétele is. Az építészeti munkák még az idén befejeződnek, a helytörténeti kiállítást a törökök rendezik majd be, a komplexum átadása 2018 tavaszán várható.

Ilyen lesz felújítás után Gül Baba türbéje

Az ülés végén, napirendi ponton kívül, egy aggasztó jelenségre hívta fel a figyelmet a Magyar Beutaztatók Szövetségének képviselője. Immár sorozatosan tapasztalják, hogy lefixált időpontokat mondanak vissza nagy rendezvényhelyszínek állami rendezvényre való hivatkozással, kellemetlen helyzetbe hozva ezzel az utazási irodákat. A beutaztatók szerint súlyos következményei lehetnek, ha elterjed Budapest megbízhatatlanságának híre a MICE-piacon.