Ezt kell tennie, ha nem érkezik meg a védettségi igazolványa

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. május 03. 15:50

Május 3-tól időpontfoglalás nélkül intézhetők a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügyek a kormányablakokban – közölte a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: több mint 4,2 millió védettségi igazolványt gyártottak le eddig, a beoltottak és koronavírus-fertőzésen igazoltan átesettek számára automatikusan kézbesítik az okmányokat.

Ha az igazolvány nem érkezik meg, vagy a rajta szereplő adatok pontosítása szükséges, elektronikusan a magyarorszag.hu oldalon, személyesen pedig a kormányablakokban lehet bejelentést tenni. A kormányablakok május 3. óta már előzetes időpontfoglalás nélkül is felkereshetők a védettségi igazolvánnyal kapcsolatosan ügyintézés céljából – tudatták.

Eddig 3,6 millió okmányt állítottak ki a beoltottak, több mint 660 ezret pedig a fertőzésen átesettek számára, ezeket a lakcímkártyán szereplő tartózkodási helyre, ennek hiányában az állandó lakcímre kézbesítik.

Ha a védettségi igazolvány nem érkezik meg a jogosulthoz, elektronikus úton a www.magyarorszag.hu Egészségügy menüpontját kiválasztva tehetnek bejelentést az ügyfélkapuval rendelkező állampolgárok. Az okmány pótlását vagy cseréjét szintén ezen az oldalon, illetve személyesen is lehet kezdeményezni.A kormányhivatal minden esetben kivizsgálja, miért nem érkezett meg a védettségi igazolvány, akár az elektronikus bejelentést, akár a személyes ügyintézést választotta az ügyfél. A hivatal ellenőrzi, hogy elkészült-e az oltási igazolvány, hová kézbesítették, pótlás esetén intézkedik a kártya legyártásáról, de kártyát nem állítanak ki a kormányablakokban, a kézbesítés minden esetben postai úton történik – írták a kormányzati oldalon.

Csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az éttermek belső tereit

Fotó: MTI/Balázs Attila

A beoltottak maguk is ellenőrizhetik, hogy a védőoltás beadásának tényét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítették-e, ami azért fontos, mert az igazolvány gyártása csakis azon adatok alapján történhet, amelyeket az oltóponton rögzítettek. Ez az EESZT lakossági portálján keresztül lehetséges. Ha az oltás beadásának ténye még napok később sem jelenik meg a rendszerben, úgy az oltott személy kérheti az oltóponttól, háziorvostól, hogy rögzítse az adatokat – olvasható a közleményben.

Védettségi igazolványra mindenki jogosult, aki megkapta legalább az első védőoltását vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen. Az ingyenes okmányt automatikusan postázzák.Az oltottak esetében a kártyának nincs lejárati határideje, míg a fertőzésből való felgyógyulással megszerzett védettségi igazolvány érvényessége a gyógyulást követő 6 hónap. Az igazolvány kiállítására azok esetében is lehetőség van, akik tudtukon kívül esetek át a fertőzésen. Ők az okmányt személyesen vagy a magyarorszag.hu oldalon keresztül kérelmezhetik 3000 forint ellenében, valamint egy olyan, akkreditált labor által kiállított lelet bemutatásával, amely igazolja, hogy az érintett szervezetében jelen van a koronavírus elleni védőanyag. A kártya érvényességi ideje ez esetben az ellenanyag jelenlétét kimutató vizsgálat dátumát követő négy hónap.

Mint ismert, május 1-jétől a korlátozások enyhítésének újabb lépéseként megnyíltak az éttermek belső terei, a szállodák, a kulturális és szabadidős létesítmények, de csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. További kedvezmény, hogy védettségi igazolvány birtokában már nem kell 10 napra karanténba menni külföldi utazásból hazaérkezve.