A szálláshelyeknek kötelező ellenőrizni a védettségi igazolványt

Forrás: turizmus.com

 2021. április 29. 18:55

Rendelet írja elő a szálláshelyek számára, hogy kötelesek ellenőrizni vendégeik védettségi igazolványának meglétét – hívja fel a figyelmet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közleményében.

Mint ismert, amint a beoltottak száma eléri a négymilliót, ez holnapra várható, a szálláshelyek – az üzleti, gazdasági, oktatási céllal érkezők mellett – már fogadhatnak védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeket is.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tájékoztatása szerint az elmúlt napokban rengeteg negatív hangvételű, erőszakos, dühös megkeresés érkezett a szállodákhoz a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyektől, ezért szeretnék tisztázni, hogy a szállodák csak végrehajtják a rendeleteket annak érdekében, hogy a bírságokat, esetleges hatósági bezárást elkerüljék, mert azt már nem élnék túl.

A 194/2021. (IV.26.) Korm. rendelet egyértelműen rögzíti:

„4.§ (5) A szálláshelyen a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy tartózkodása megengedett.

(...) a szálláshely (...) alkalmazottja megtagadja a szálláshelyre történő bejelentkezését annak, aki a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát e rendeletben meghatározott módon nem igazolja."

„1.§ (2) Ha az e rendelet szerinti valamely jog a koronavírus elleni védettség esetén gyakorolható, az e jogot gyakorolni szándékozó személy a jog gyakorlására való jogosultság igazolása érdekében felhívható a védettségi igazolvány védettséget igazoló módon történő bemutatására."Tehát a szálláshely nemcsak jogosult, hanem köteles is elkérni a védettségi igazolványt bejelentkezéskor. Amennyiben a vendég ezt megtagadja, a szálláshely köteles távozásra felszólítani – szögezi le az MSZÉSZ.

A rendelet szerint a vendég emellett a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatására is felszólítható, amellyel igazolni tudja, hogy azonos a védettségi igazolványon feltüntetett személlyel. S mivel a szálláshely felelőssége betartani a rendeletet, ezért joga és kötelessége meggyőződni a vendég személyazonosságáról is – teszi hozzá az MSZÉSZ.

Ezért a szövetség javasolja a jogkövető magatartást annak érdekében, hogy a milliós bírságok, bezárások ne tegyék tönkre a vállalkozásokat, a vendégektől pedig megértést kérnek, hiszen a szálláshelyek nem önhatalmúlag írták elő a korlátozásokat.

Milliós bírságot kockáztat, aki nem ellenőrzi a védettségi igazolvány meglétét

Fotó: 123rf.com

Bár a forgalom, a korlátozás és a járványhelyzet miatt, még nem lesz jelentős, de a fokozatos nyitás elengedhetetlen, hogy a veszteségeiket csökkenteni tudják a szállodák – írták. Az MSZÉSZ bízik abban, hogy a magas arányú átoltottság következtében javuló járványhelyzet mielőbbi teljes nyitást eredményez, s a szezonra már a tavalyihoz hasonló eredményeket érnek el a szállodák.

*

Frissítés: A Magyar Turisztikai Ügynökség szombaton részletes jogértelmezést adott közre az új szabályokról, és választ adott azokra a gyakran ismétlődő kérdésekre is, amelyek a szálláshelyek, a vendéglátó üzletek, valamint a szabadidős létesítmények újranyitásakor felmerülhetnek. A letölthető dokumentum elérhető ebben a cikkben.