Aggódnak a szállodások, hogy élelmiszer is vásárolható SZÉP-kártyával

Forrás: turizmus.com

 2021. december 25. 11:32

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) vezetősége és tagsága aggodalommal fogadta a tegnap megjelent rendeletet arról, hogy a belföldi turizmus motorját jelentő SZÉP-kártya vendéglátás zsebéből élelmiszert is lehet vásárolni a boltokban 2022. február 1. és május 31. között.

Baldauf Csaba elnök szerint a szakmát teljesen váratlanul érte ez a bejelentés. A Széchenyi Pihenő Kártyát érintően tavaly bevezetett adókönnyítés célja a turizmus újraindulásának, fellendülésének segítése volt, s 2020-ban és 2021-ben is nagymértékben járult hozzá a belföldi kereslet növeléséhez, valamint a járvány miatt nehéz helyzetbe került vidéki, sok esetben családi üzemeltetésben lévő szálláshelyek, éttermek túléléséhez – kommentálta a turizmus.com-nak a mostani jogszabályváltozást.

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent módosítás szerint a SZÉP-kártya vendéglátás alszámlájára utalt juttatás 2022. február 1. és május 31. között – a melegkonyhás vendéglátóhelyeken kívül – a kereskedő által értékesített élelmiszer vásárlására is felhasználható.  "A járvány okozta gazdasági válság a turisztikai szektort sújtotta a legnagyobb mértékben és úgy tűnik, hogy a 2022-es év is a kilábalás éve lesz, emiatt aggasztó, hogy az eddig stabil bevételt jelentő SZÉP-kártya költések a rendelet miatt csökkenhetnek" – mondta az elnök.

Az MSZÉSZ szerint félő, hogy a szállodák számára eddig stabil bevételt jelentő SZÉP-kártya költések a rendelet miatt csökkenhetnek

Fotó: 123fr.com

Az MSZÉSZ vezetősége továbbra is életbevágóan fontosnak tartja, hogy a SZÉP-kártya keretösszege és kedvezményes adózási feltételei 2022-ben is fennmaradjanak, továbbá, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól is legalább 2022. július 30-ig mentesüljenek a vállalkozások, amíg a belföldi és külföldi kereslet helyreáll. Ezek a támogatások a nagymértékben növekvő költségek miatt is kívánatosak lennének – hangsúlyozta Baldauf Csaba.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön jelentette be a Facebookon, hogy februártól a boltokban is lehet fizetni a SZÉP-kártyával élelmiszerért. Pénteken pedig megjelent a Magyar Közlönyben a részleteket tartalmazó kormányrendelet.