Hivatalosan is átadták az ötcsillagos Minaro Hotelt Tokajon

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. május 05. 09:15

A Dreamland Holding egy 100 szobás szállodát épített fel Tokajban, mellette egy másik projekt keretében rendezvényhelyszínt fejlesztett állami támogatással. A csütörtöki átadáson az építési és közlekedési miniszter a vidék fejlesztésének fontosságáról és turizmussal való kapcsolatáról beszélt.

Lázár János szavai szerint a kormány szeretne létrehozni a Miskolc-Debrecen-Nyíregyháza övezetben egy "olyan gazdasági zónát, amely Magyarország legfejlettebb ipari gazdasági övezetévé válik", és amely versenyképes lesz Budapesttel és Győrrel. Hangsúlyozta, önmagában a debreceni gazdasági övezet fejlesztése ezermilliárd forintos kiadást fog jelenteni a következő években. Ehhez nagyban hozzá fog járulni a vidéki turizmus fejlesztése – tette hozzá az ötcsillagos Minaro Hotel átadásán az MTI tudósítása szerint.

A miniszter kiemelte: egy ötcsillagos szálloda egy térség számára olyan befektetés, amely bizonyítja, hogy nemcsak élni lesz jó vidéken, hanem befektetni is érdemes. Ehhez szeretne hozzájárulni a kormány amikor az infrastruktúrát fejleszti – hangsúlyozta Lázár János. Legnagyobb sikerükként említette a Miskolc-Kassa autópálya megépítését, valamint kiemelte a 37-es út négysávosítását és a Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program elindítását. A kormány elszánt Tokaj további fejlesztésében és a lehetőségek biztosításában – jelentette ki Lázár János.

Szepesi Richárd, a beruházó Dreamland Holding Zrt. tulajdonosa (b4), Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője (b5), Lázár János építési és közlekedési miniszter (j4), Sabina Bartyzel, a szállodát üzemeltető Accor regionális vezetője (j2) és Dana Janigová általános menedzser (j) a Minaro Hotel átadásán

Fotó: MTI/Vajda János

A megnyitón Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a beruházás által létrejött új munkahelyek összeköthetők a térség adottságaival és a turizmussal. A térségben vérehajtott fejlesztések között említette a tokaji Bodrog parti sétányt, a belváros rehabilitációját, kerékpárutak építését és a vízi turizmus fejlesztését. Ezek a fejlesztések egymást és a térségben élőket erősítik – húzta alá.

Szepesi Richárd, a beruházó Dreamland Holding Zrt. tulajdonosa – aki szerepel a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványunkban is – ismertette:a tízhektáros területen egy száz szobás szállodát építettek fel, mellette egy másik projekt keretében egy rendezvényhelyszínt fejlesztettek, ahol főzőstúdió is van. A Minaro Hotelt az Accor nemzetközi szállodalánc üzemelteti majd MGallery márkanév alatt. Hangoztatta: Tokajnak van olyan világhírneve, hogy a fizetőképes magyar vendégkör mellett fizetőképes külföldi vendégeket is vonzani fog.

A Minaro Hotel egy hajdani andezitbánya közepén épült fel, Tokaj északnyugati részén, a Csurgó-völgyben

Fotó: MTI/Vajda János

Vécsey Róbert, a Dreamland Holding Zrt. beruházási igazgatója a közmédiának nyilatkozva elmondta, a fejlesztés összköltsége 9,8 milliárd forint volt, ehhez 3,4 milliárd forint  vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutottak. A szálloda mellett épült rendezvényhelyszín és főzőstúdió önmagában 1 milliárd 60 millió forintba került, és szinte teljesen állami támogatásból épült.

Elmondása szerint a szálloda tavaly novemberben nyitott meg, és idén májusra a forgalom eléri a tervezett szintet. A cél, hogy a harmadik-negyedik évre beálljon a normál üzemeltetés, amely 80 százalék fölötti kihasználtságot jelentene.

A Minaro Hotel a tervek szerint 70 munkavállalót fog foglalkoztatni.
A megnyitón Sabina Bartyzel, a szállodát üzemeltető Accor regionális vezetője ismertette: a cég több mint 110 országban van jelen. A Minaro Hotel a 26. Accor szálloda Magyarországon, a 123. MGallery világszerte, és az 5446. Accor ingatlan a világon. Elmondása szerint minden MGallery szálloda más, ezzel lehetővé teszik vendégeik számára, hogy autentikus módon fedezzék fel az adott úti célt.

A nyilvános cégadatok szerint magyarországi cégük, az Accor Pannonia Hotels árbevétele 2021-ben 7,1 milliárd forint, míg az azt megelőző évben 4,2 milliárd forint volt. A társaság 2020-ban 6,9 milliárd forint adózás utáni veszteségről számolt be, ez 2021-ben 3,5 milliárd forint veszteségre csökkent.

A Minaro Hotel Tokaj MGallery tavaly novemberben kezdte meg működését soft opening üzemmódban, amely időszak alatt a Turizmus.com munkatársa már kipróbálhatta az új szállodát, az erről készült beszámolónkat itt olvashatja el.

A hotel egy hangulatos, egykori vulkanikus andezitbányában található, a világörökségi helyszínen, Tokaj-hegyaljai borvidék dombjain. A szálloda építészeti koncepcióját az ősi kőbánya és a zöldellő szőlőültetvényekben, folyókban, erdőkben és vizes élőhelyekben bővelkedő természeti környezet ihlette. A Minaro név a szálloda egyedülálló elhelyezkedésére – az egykori bányára –, illetve a híres aranyló tokaji borra utal.

A tematikus üdülőhely elsősorban a párokat, az incentive turizmust és a kis- és közepes méretű rendezvényeket célozza meg.