TOP50 – Szepesi Richárd: Vidéken a tematikus szállodáknak van létjogosultsága

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. február 15. 17:58

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. A Dreamland Holding Zrt. többségi tulajdonosa, Szepesi Richárd másodszor szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők után most a szállodapiaci szereplőket vesszük sorra – a szerk.

*

A cégcsoport Magyarország egyik legnagyobb turisztikai ingatlanberuházójaként az utóbbi években 5 projekthelyszínen 8 különböző zöldmezős projektet épített közel 45 milliárd forint értékben. A projektek nagy része 2022-ben ért célegyenesbe. A 2021-ben megnyitott a BalaLand Residence Apartmanhotel kínálatát 2022 tavaszán vendéglátó és szabadidős szolgáltatásokkal fejlesztették, és családi kötődésű üzemeltetésben eredményes szezont zártak. Nyárra átadták a Balaton egyik legmodernebb, a legnagyobb méretű vitorláshajók fogadására is alkalmas, 203 férőhelyes kikötőjét Balatonfüred szívében. Közel négyéves fejlesztői munka eredményeként kitárta kapuit a Minaro Hotel és a tokaji borászoknak bemutatkozási lehetőséget adó Gasztro-udvarház Tokajban. Elkészült és 2023 első negyedévében megnyílik Szántódon a BalaLand Hotel és a BalaLand Familypark.Az újonnan megnyitó két szállodát nemzetközi üzemeltetésbe adták, amihez az Accort választották partnerünknek, az ötcsillagos tokaji Minaro Hotelt MGallery és az ötcsillagos szántódi BalaLand Hotelt Mövenpick brand név alatt, menedzsmentszerződéssel üzemeltetik.

Szepesi Richárd, a Dreamland Holding Zrt. többségi tulajdonosa

Fotó: Dreamland Holding Zrt.

Szepesi Richárd szerint vidéken a tematikus szállodáknak van létjogosultsága és jövőképe, ezt a „receptet” követve az általa megálmodott fejlesztések különleges építészeti-szolgáltatási tematikára és adott célcsoportra fókuszálva épülnek unikális lokációban. A folyékony arany témájú tokaji szálloda dél-amerikai hangulati elemeket jelenít meg a különleges tokaji bányakatlanban.

A Tihanyi-félszigettel szemben, 300 méter saját vízparttal megépült BalaLand Residence és Hotel karibi-koloniális hangulatvilágra épül, a FamilyPark Willy Fog utazási helyszíneit jeleníti meg 6000 négyzetméteres játszóházában és a családi wellnessrészlegen. A sikernek a családias állandó személyzet és a kitűnő gasztronómia is fontos eleme.Az új „családtagok” csatasorba állítása közben már meglévő szálláshelyeiket is sikeresen működtették. A Bambara és a Shiraz Hotelek 85 százalékot meghaladó átlagos éves kihasználtsággal működtek, az előző évhez képest közel 20 százalékos átlagár-növekedéssel.

Létesítményeikben főként a megújuló energiára alapozva építkeztek, ezért az elszabadult energiaárak csak részben befolyásolják a működés eredményességét.Jelenleg 2 helyszínen, 4 új projekten dolgoznak 30 milliárd forintot meghaladó büdzsével. A 22 milliárd forint költségvetésű, sokszínű és egyedi szolgáltatásokkal megvalósuló unikális balatonfüredi BalaPort projekt építése várhatóan 2023 júniusában folytatódik, a befektetőtársak kivásárlását követően. A 2022-ben átadott kikötő mellett létrehozzák a szárazföldi kiszolgálólétesítményeket, az elkészült szerkezetben 200 férőhelyes mélygarázst, 22 luxusapartmant, 6 vendéglátó egységet és 102 szobás, skandináv, meghatározóan norvég „hajós tematikára” épülő, a gasztronómiára fókuszáló ötcsillagos szállodát építenek.

A visegrádi Lepence strandfürdő fejlesztésének koncepcióját a gazdasági környezet megváltozása miatt újragondolták, a korábban elnyert 3,5 milliárd forint támogatást visszaadták. Az új, Samsara névre keresztelt elképzelés szerint a területen japán tematikájú luxusvillákat építenek, az ikonikus kaszkádos medencerendszer felújításával életre keltik és fára épült szaunákkal gazdagítják Lepence fürdőt, amelyet egész éves üzemeltetéssel és éjszakai fürdőzési lehetőséggel nyitnak meg újra.

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)