Az Év Szállodája 2022 kategórianyertese: triplázott a Kolping Hotel – interjú

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. április 07. 14:09

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) három év kihagyás után hirdette meg 2022 végén az Év Szállodája pályázatot. A díjat a fővároson kívüli négycsillagos kategóriában a Kolping Hotel Spa & Family Resort nyerte el. Interjú Baldauf Csabával, a ház igazgatójával.

Miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek az Év Szállodája 2022 versenyen, és mit jelent önöknek a kategóriagyőzelem?

Iszonyú nagy büszkeség, hogy a nagy létszámú, rangos mezőnyben egy vidéki kistelepülés szállodájaként győzni tudtunk, és hogy a szakmai zsűri kiválóra értékelte a pályázati időszak alatt nyújtott teljesítményünket. A Kolping Hotel volt az egyedüli az indulók közül, amely a kategóriájában harmadik alkalommal nyerte el a díjat, ez egyfajta állandóságot képvisel, amire a hátunk mögött lévő, viharos évek után nagy szükség van.

Az idei győzelem azért különleges, mert ez alkalommal nem én, az igazgatói székből javasoltam a részvételt, hanem a kollégák, alulról jövő kezdeményezésként favorizálták az indulást. A komplett pályázatot is ők készítették el, megmutatva a rengeteg fejlesztést és innovációt, amit az elmúlt években véghezvittünk. Mindez számomra azt is mutatja, hogy a szállodán belül azonos értékrendet képviselünk, közös elképzelések szerint valósítjuk meg céljainkat. A zsűri ugyan egy szűk időszak teljesítményét vizsgálja, de úgy gondolom, hogy az elismerés mögött valójában 27 év munkája áll.

Ahogy a korábbi években, az Év Szállodája díjat most is büszkén használjuk a kommunikációban, de forgalmi növekedést nem várunk tőle, hiszen az elismerés elsősorban nem a vendégek, hanem a dolgozók és saját magunk számára fontos. Visszacsatolás, hogy amit a minőség és a megújulás tekintetében letettünk az asztalra, amit a vendégek felé fordulásban és a dolgozói attitűdben képviselünk, az együttesen pozitív vendégélménnyé áll össze és gazdasági szempontból is eredményes működést hoz.

Ahogy azt az ünnepléskor is hangsúlyoztam: vállalkozásunk csak a dolgozókkal együtt tud fejlődni! Ugyan van még min javítani, de az irány jó, közösen észrevehető eredményeket értünk el.

A Kolping Hotel kategóriájában már harmadik alkalommal nyerte el az Év Szállodája díjat

Fotó: Kolping Hotel Spa & Family Resort

Mit gondol, mivel emelkedik ki a Kolping Hotel Spa & Family Resort a hazai négycsillagos hotelek mezőnyéből?

Az elmúlt években végrehajtott számos fejlesztést (fogadóépület felújítása, Bobo Fun Park építése, szobafelújítások, napelempark bővítése, a Hanami Beauty & Spa pihenő lugasának felújítása), innovációinkat (gyerek check-in, Nem kérek takarítást! Üres tányér, tele pocak 2.0, Mese – hagyományosan, Tesók a beautyban), digitalizációs törekvéseinket (Bobo Fun Park – kütyük és aktivitás, digitális étlap) a mellékletekkel együtt közel 44 oldalas pályázati anyagunkban – amely tartalmában és az összeállítás minőségében tökéletesen mutatja, mit jelent számunkra a Kolping – részletesen bemutattuk.

Mindez számomra egyfajta visszaemlékezés is, ismét rádöbbentett, mennyi mindent csináltunk a Covid alatt a foglalkoztatás megmentése és a dolgozók megtartása érdekében. Még meghatóbb volt újragondolni azt, milyen óriási energiákat és kreativitást fektettünk a vendégekkel történő aktív kapcsolattartásba a zárva tartás ideje alatt. Rengeteg emlék szakadt fel, aminek esszenciális összefoglalója a pályázatunk.

Baldauf Csaba, a Kolping Hotel igazgatója

Fotó: Kolping Hotel Spa & Family Resort

Hogyan alakult a szálloda 2022. május-december közötti teljesítménye 2019 hasonló időszakához hasonlítva?

A 2022-es év rendkívül jól alakult, magam sem értem, hogy tudtunk ennyire jók lenni egy folyamatosan romló gazdasági helyzetben! Önmagában komoly teljesítmény, hogy a fejlesztések, építkezések, felújítások közepette jelentősen javítottuk üzemi eredményünket, és ami legalább ilyen fontos, vendégértékeléseink is jobbak lettek. A fenntarthatóság sem csak hatékonysági és költségszempontból, hanem a felelősségteljes vállalati gondolkodás részeként áll tevékenységünk fókuszában.

Mégis, a ház összteljesítményére vagyok a legbüszkébb: folyamatos a megújulás, a digitalizáció lassan befolyik minden területre, az üzemeltetésben lévő új lehetőségeket is igyekszünk kihasználni minden területen. Legújabb attrakciónkat, a hatalmas ugrálódombot és szállodánk tornyokkal és kalózhajóval csábító új játszóterét például április elején vehették birtokba a vendégek.