Az olcsóbb szállások már jól fogynak a Balatonnál, egyre több a külföldi vendég is

Forrás: turizmus.com

 2024. április 23. 10:24

Meg kell küzdeni a vendégekért a balatoni vállalkozásoknak is, a holt időszakokat azonban egyre többen és egyre eredményesebben töltik ki kulináris és kulturális programokkal, rendezvényekkel. A balatoni nyaralás a magyar vendégeknek 3-4 éjszakás, a külföldieknek akár kéthetes is lehet idén.

Egyre élesebb a verseny a vendégek kegyeiért a Balatonnál, a világpolitikai és gazdasági változások nyitott, gyorsreagálású szakembereket igényelnek a balatoni turizmusban is.

„Aki nem bír lépést tartani ezekkel a piaci változásokkal, attól bizony elköszönnek a tulajdonosok" – idézi Antal Bernadettet, az alsóörsi Wellness Hotel Laroba igazgatóját a tóparti árakról, tervekről és trendekről szóló körképében a vg.hu. A szakember szerint szemléletváltozásra már csak azért is szükség van, mert a szállodák költségei jelentősen megnövekedtek, egyre hosszabb az a holtidőszak, amikor veszteséget termelnek.

A balatoni, turisztikai vállalkozóknak is hozzá kell szokni, hogy a globális piaci helyzet az eddigieknél gyorsabban változik, ennek hatása pedig a korábbiaknál gyorsabban gyűrűzik be a tópart turizmusába is – fogalmazott Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, akinek tapasztalatai szerint a balatoni vállalkozók most jó hangulatban, bizalommal tekintenek az idei szezon elé. A cikk szerint a külföldi kereslet növekedése is segít abban, hogy a nyári szezonban ne legyen gond a turizmusban.

A balatoni nyaralás a magyar vendégeknek 3-4 éjszakás, a külföldieknek akár kéthetes is lehet idén

Fotó: 123rf.com

A Wellness Hotel Laroba nyári foglalásainak száma például a tavalyihoz képest 30 százalékkal emelkedett az idén. A nagy kérdés az őszi és a téli időszak lesz, a gyorsan változó gazdasági helyzet ronthat a mai kilátásokon – mondta Antal Bernadett.Mindeközben a holtszezonokat is egyre jobban próbálják kihasználni a balatoni turizmus szereplői. Idén tavasszal már több tucat olyan rendezvényt szerveztek a régióba, amelyek több ezer turistát vonzottak – összegezte a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. Javában készülnek a fagyizók a május 10-i Év Fagylaltja versenyre is.

Az április közepéig megtett nyári foglalások alapján a bruttó szobaárbevételből és a vendégéjszakákból számított átlagos foglalási ár fejenként egy főre idén 12,5 ezer forint, ami tavalyhoz képest közel 10 százalékos növekedést jelent – fogalmaz a cikk a Szallas.hu-ra hivatkozva.A pillanatnyi állás szerint a bent lévő foglalásokból számolva jelenleg az apartmanokat foglalták többen, tehát összességében most alacsonyabb árat látunk ahhoz képest, amit majd a szezonhoz közeledve és a szezon alatt, amikor már a hotelek is nagyobb arányban mennek, hiszen elfogytak az olcsóbb szálláshelyek.

Ugyanakkor idén erősödő trend a last minute foglalás, az év eddigi részében a foglalások jelentős részét az utazás dátumához közel, nagyjából egy hónappal vagy annál is kisebb időablakkal tették meg.